OMER ČEVRA/ SUNOVRAT MEĐUNARODNOG PRAVA

Otkud pravo okupatoru da u samoodbrani ubija civile?! Četiri moguće teorije kako je probijena granica Izraela...


13.11.23, 19:59h

 

 

Prošlo je mjesec dana od kako je teroristička grupa Hamas sa stotinjak članova upala sa više strana u Izrael i napravila masakr nad nedužnim izraelskim civilima i kidnapovala preko 200 ljudi. U toj akciji ubijeno je preko 1400 izraelskih civila. Odmah po završetku te operacije, izraelska vlada je okupila sve političke i vojne snage, kako bi donijela Odluku o uništenju Hamasa koji se krije u podzemnim tunelima Gaze.


Ovakve terorističke napade gledali smo i 2008. godine, samo u blažem obliku. Tada je izraelska vojska kao odgovor Hamasu upala u Gazu i pobila oko 300 Palestinaca. Isto se dogodilo i 2014. godine, kada je IDF za odmazdu ubila preko dvije hiljade Palestinaca. 


Inače, Izrael je nastao na tom teritoriju 1948. godine, poslije Drugog svjetskog rata, kada je svijet suočen sa užasnim holokaustom, kojeg je židovski narod preživio pod nacizmom, po svaku cijenu želio ovom narodu osigurati državu. Tada su utvrđene dvije države. Otprilike, šezdeset posto Palestina i četrdeset posto Izrael. 


Odnosi Hamasa i Cionista


Od tada do danas, uz stalne provokacije Hamasa, Izrael je uspio da istjera preko pet miliona Palestinaca sa svojih ognjišta i ubije desetine hiljada civila. Svaki put poslije provokacije Hamasa, Izrael je okupirao teritoriju Palestine i obezbjeđivao doseljenike na njihovu zemlju. Tako da se može slobodno reći da je danas skoro nestala palestinska država. 

 

Izrael je nastao na tom teritoriju 1948. godine, poslije Drugog svjetskog rata, kada je svijet suočen sa užasnim holokaustom, kojeg je židovski narod preživio pod nacizmom, po svaku cijenu želio ovom narodu osigurati državu


Da bi zaštitio svoje građane od napada, Izrael je napravio i opasao bodljikavom žicom granicu sa Palestinom i instalirao najsavremenije tehnologije za praćenje granice. Sedmog oktobra, očito, ta tehnologija nije radila. Stotinjak terorista Hamasa uspjelo je da je prođe po zemlji i zraku, da nekoliko sati vrši masakar civila unutar Izraela te zarobi preko dvjesta civila i odvede u Gazu. 


Ovdje se treba postaviti više pitanja... Kako se moglo desiti da najčuvenija granica bude otvorena više od pet sati? O tome postoje razne teorije, od kojih mnoge imaju prizvuk teorija zavjere. 


Četiri teorije


Neki analitičari kažu da je Rusija bila ta koja je naoružala Hamas i pomogla da se sistem blokira i hamasovci neopaženo uđu u Izrael. Oni polaze od toga, da je Rusija već iscrpljena u ratu u Ukrajini, da gubi javnu podršku, kako u zapadnom, tako i drugim dijelovima svijeta, te da je ova akcija samo njima dobro došla, kako bi odahnuli od medijskog pritiska u ratu sa Ukrajinom. Ova teorija, mogla bi držati vodu jer neki snimci kazuju da se u akciji koristio ruski jezik.


Druga teorija kaže da je Avramov sporazum, potpisan za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koji je pretpostavljao skoro priznanje Izraela od strane Saudijske Arabije i još pet arapskih država, što ni u kom slučaju nije odgovaralo Iranu, upravo glavni razlog za akciju Hamasa. Jer, ukoliko bi se to desilo, Iran time gubi prestiž u arapskom svijetu kao regionalna sila. Tako da bi, po toj logici, Iran mogao biti taj koji je logistički podržavao Hamasov napad. Tu teoriju je na neki način anulirao predsjednik Biden izjavom da nema dokaza o iranskoj umiješanosti u logistiku Hamasa. 

 

Neki analitičari kažu da je Rusija bila ta koja je naoružala Hamas i pomogla da se sistem blokira i hamasovci neopaženo uđu u Izrael


Treću teoriju zavjere analitičari vežu za predsjednika Netanyahua. Poznato je da je Hamas nastao od organizacije Muslimansko bratstvo, koju su inače koristili Amerikanci za izazivanje tzv. obojenih revolucija, a koje su po pravilu završavane intervencijama NATO-a i pokušajem da se uspostave demokratski režimi u Libiji, Iraku, Afghanistau, itd. Ova teorija zavjere polazi od toga da je Netanyahu kao predsjednik imao brojne koruptivne poslove, što je danima izazivalo ogromne demonstracije u Izraelu, gdje se masovno tražila njegova ostavka. Prema toj teoriji smatra se da je ova zavjera napravljena iznutra, kako bi se Netanyahua spasila od sigurnog zatvora, a što mu je za sada i uspjelo.
 

Inače, postavlja se pitanje, zašto je tehno party omladine, koja se protivi izraelskoj militarizaciji, održavan samo nekoliko kilometara od granice sa Gazom i bez bilo kakvog obezbjeđenja. Očito da ova omladina, koja nije bila po volji militariziranog Izraela, nije zasluživala posebnu pažnju izraelskih vlasti. Posebno kada se zna da su vojne i policijske snage dobile preko stotinu poziva o napadu Hamasa, na koje se niko nije odazivao nekoliko sati.


Još jedna zanimljiva teorija polazi od toga da je svijet na čelu sa američkom dubokom državom odlučio konačno da uspostavi državu Palestinu, a put ka tome mora bit žrtva palestinskog naroda, drugim riječima - teorija žrtve. Slično kao i sa BiH. S jedne strane bi se konačno formirala Palestinska država, dok bi se s druge strane cionistički režim konačno stavio na rub srama kroz međunarodne krivične sudove. Kao što je urađeno i sa zločinima počinjenim pod vodstvom Miloševića, Karadžića i Mladića. Na taj način demokrati u SAD-u pokazali bi se kao snaga svjetske pravde a ne snaga odmazde, kako se momentalno doživljavaju, te bi time i Ukrajina i sve druge zemlje, kao što su BiH i Kosovo, osjetile međunarodno pravo kao realni kapacitet izgradnje mira, prosperiteta i demokratskog društva, jer tamo gdje sila odlučuje nema slobode, a sloboda je imanentna svakom čovjeku.

 

Postavlja se pitanje, zašto je tehno party omladine, koja se protivi izraelskoj militarizaciji, održavan samo nekoliko kilometara od granice sa Gazom i bez bilo kakvog obezbjeđenja


Sve su to dileme koje razni analitičari postavljaju i pitaju se je li ovaj teroristički akt neselektivni odgovor na dugogodišnju nepravdu ili, ipak, još jedan u nizu odnosa Hamasa i cionista zadnjih dvadesetak godina, kojima Izrael svaki put odradi danak nad civilima i protjera stotine hiljada sa svoga ognjišna. 


Svijet uvidio hipokriziju najvećih sila


Ipak, ovaj zadnji napad rezultirao je vrlo negativnim reakcijama prema Izraelu širom svijeta. Prvi put Izrael je izgubio medijsku podršku. Svijet je ustao čak i u zapadnim zemljama, gdje tamošnje vlade nisu našle za shodno da se suoče sa užasnim zločinima genocida nad nedužnim palestinskim narodom. Četiri hiljade djece i još duplo više odraslih civila ubijeno je u Gazi za samo mjesec dana, a grad je sravnjen sa zemljom. Stotinu aktivista UN-a, ljekara bez granica, kao i mnogih novinara tragično je izgubilo svoje živote. 


Blokiranje civila sa vodom, hranom i lijekovima, progon i ubijanje, morat će rezultirati reakcijom Međunarodnog suda za ratne zločine. Ako je Putin za premještanje djece iz ratnih sukoba, okarakterisan kao ratni zločinac, što je čak u skladu sa pravilima rata, šta onda čeka rukovodstvo Izraela za četiri hiljade ubijene palestisnke djece, pitanje je na koje, nadam se, nećemo dugo čekati odgovor. 

 

Prvi put Izrael je izgubio medijsku podršku. Svijet je ustao čak i u zapadnim zemljama, gdje tamošnje vlade nisu našle za shodno da se suoče sa užasnim zločinima genocida nad nedužnim palestinskim narodom


Sve su prilike da će Gaza zaista biti masovna grobnica za djecu, kako je rekao sekretar Ujedinjenih nacija. Najnovije izjave Blinkena i Bidena, da ubrzano rade na zaustavljanju sukoba i uspostavi pregovora o mogućem formiranju palestinske države bez Hamasa, daju tračak nade u konačnu pobjedu pravde, iako je taj pojam postao izlizani licemjerni termin koji se negdje primjenjuje na jedan način, a negdje drugo poptuno drugačije.


Sunovrat međunarodnog prava

 

U konktestu toga, kada je riječ o pravu na odbranu Izraela na koje pozivaju zapadne vlade, treba postaviti pitanje - otkud pravo okupatoru da u samoodbrani ubija civile? Dakle, to je sunovrat međunarodnog prava. Ovdje se prije može reći da Zapad, pozivajući se na izmišljeno međunarodno pravo, dozvoljava genocid nad Palestincima, jer već 75 godina dozvoljava okupaciju i progon iz njihove zemlje kršeći sve međunarodnopravne norme. 


Ujedinjene nacije su nastale nakon drugog svjetskog rata, sa primarnim zadatkom da razvijaju demokratiju, održavaju međunarodni mir i sigurnost, promovišu i primjenjuju ljudska prava na globalnom nivou. Ipak, nazivati jednu organazaicju demokratsku, a pri tome za nekoliko njenih članova omogućiti pravo na veto svega i svačega, kao što je veto na osudu očitih brutalnih, potvrđenih ratnih zločina nad civlima, može se reći da je licmjerstvo svoje vrste i da tako više neće moći!

 

Kada je riječ o pravu na odbranu Izraela na koje pozivaju zapadne vlade, treba postaviti pitanje - otkud pravo okupatoru da u samoodbrani ubija civile? Dakle, to je sunovrat međunarodnog prava


Dati okupatoru pravo na samoodbranu je izgleda neki novi postulat međunarodnog prava koji postoji, kako svijet vidi, samo u krugovima najjačih sila, ali uzimajući u obzir da se više ništa ne može sakriti i da su građani globalno uvidjeli do kraja hipokriziju takvog svjetskog poretka i duple standarde kada je riječ o primjeni međunarodnih konvencija, koje bi trebale da štite sve građane svijeta na isti način, ovaj rat bi mogao u konačnici srušiti Ujedinjene Nacije i iznjedriti neki novi i progresivniji, pravedniji modalitet donošenja odluka na globalnom nivou.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook