'Dani kulture Bosne i Hercegovine'

Publika u Istanbulu gromoglasnim aplauzom pozdravila Sarajevsku filharmoniju

Kultura13.11.23, 11:49h

Publika u Istanbulu gromoglasnim aplauzom pozdravila Sarajevsku filharmoniju
Na programu je izvedena i simfonijska poema "Probuđena kasaba" bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića, kojom je publici Istanbula predstavljeno bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe

 

 


Samo 30 dana nakon Gala koncerta i proslave 100. rođendana, pod dirigentskom palicom maestra Riccarda Mutia, Sarajevska filharmonija gostovala je u Istanbulu i koncertom očarala prepunu salu. U sklopu manifestacije "Dani kulture Bosne i Hercegovine" u organizaciji Udruženja "Turkiye Bosna Sancak", u subotu 11. novembra, u veličanstvenoj koncertnoj dvorani Cemal Reşit Rey orkestar Sarajevske filharmonije izveo je koncert u čast obilježavanja 100 godina postojanja Republike Turske.


Orkestar je kroz ovo muzičko iskustvo vodio dirigent  Mihnea Ignat, a koncertmajstor je bila Violeta Smailović Huart koja je izvela najljepši violinski solo čuvene simfonijske svite "Šeherzada", Nikolaja Rimskog - Korsakova. 


Na programu je izvedena i simfonijska poema "Probuđena kasaba" bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića, kojom je  publici Istanbula predstavljeno  bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe.


Koncertu su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz diplomatske, kulturne i poslovne sfere Istanbula, a u kraktom obraćanju, direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce podsjetio je kako je muzika univerzalni svjetski jezik:


"Vrlo često u jednom orkestru sjede ljudi koji se apsolutno ne razumiju, dolaze sa raznih strana svijeta, ne razumiju jezike. Međutim, kada sjednu na svoja mjesta i uzmu note, ne samo da se razumiju, ne samo da zajedno mogu da rade, nego zajedno stvore ono što je najljepše na svijetu, stvore čaroliju, stvore umjetnost, stvore muziku", rekao je Tuce.


Uz topao doček i najveće priznanje, dugotrajni aplauz publike, Sarajevska filharmonija je i sinoć ponovo proslavila i svoj rođendan. 


Večeras članovi orkestra Sarajevske filharmonije slijeću na Sarajevski aerodrom, a već sutra započinju probe za novi koncert koji sarajevsku publiku očekuje 16. novembra, u sali Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook