SAVJETI DR. SOLAKOVIĆA

Vjerovatno ne biste ni pomislili da ova voćka utiče na smanjenje holesterola, a posebno je zdrava ova vrsta...

Lifestyle11.11.23, 15:43h

Vjerovatno ne biste ni pomislili da ova voćka utiče na smanjenje holesterola, a posebno je zdrava ova vrsta...
Nivo "lošeg" LDL holesterola smanjit ćeš na 15,5%, a triglicerida za 27%, podaci su brojnih naučnih istraživanja

 

 

 

Među posljednjim savjetima koje je dr. Emir Solaković podijelio na svojoj Facebook stranici jeste i konzumiranje voćke koja odlično utiče na smanjenje holesterola. 


Vrijedi pokušati, ima je preko cijele godine, ali tokom zime se naročito konzumira...


- Vjerovatno ne biste ni pomislili da ova voćka može da utiče na dobrobit tvog srca i mozga. Ako svaki dan jedeš jedan grejpfrut, nivo "lošeg" LDL holesterola smanjit ćeš na 15,5%, a triglicerida za 27%, podaci su brojnih naučnih istraživanja. 


Grejpfrut crvene boje je posebno zdrav, jer ima još veću količinu antioksidansa. Ipak kao što sam rekao imaj na umu, da sok grejpa blokira enzim CYP3A4, koji se nalazi u lijekovima protiv holesterola, ali i estrogena u kontracepcijskoj piluli čineći te lijekove potencijalno toksičnim. 


Grejp sadrži jedinstvenu vrstu topivih vlakana, nazvanih galakturonska kiselina, koja ne samo da pomaže u snižavanju holesterola u krvi, već može pomoći u otapanju (uklanjanju plakova) koji su već začepili tvoje arterije.


Uvijek pročitajte uputstvo za svaki lijek koji uzimate kako biste znali šta sa tim lijekom ne treba koristiti.


Vlakna iz oko dvije i pol šoljice komadića grejpa, koje se jedu svaki dan, sniziće tvoj holesterol u krvi oko 10% - preporučuje dr. Solaković.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook