PAVLE PAVLOVIĆ/ GURMANSKA EPIZODA

Sudžukice za Ursulu von der Leyen: Kada prva dama Evropske unije početkom novembra stigne u Sarajevo...


29.10.23, 22:30h

 

 

Još nije zaboravljena lanjska, majska, napeta gurmanska scena. Drugi čovjek Evropske unije je, gotovo sa strahom, ustima prinosio mirišljavi ćevap iz male porcije kod čuvenog čaršijskog roštiljdžije Hodžića. Dok su ga s puno pozornosti pratile uvijek budne oči gospođe gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić, rođene Londrc.


Javnost tada nije saznala kakva je bila gastronomska ocjena i impresija uvaženog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. Ustvari, činilo se tada da je Michel maksuz doletio iz Brisela zbog balkanske ćevap ture. Jer, dan prije posjete Sarajevu, srbijanski domaćin Vučić počastio ga je komadićima rolovanog mljevenog mesa sa roštilja. I tako, možda, svjesno umanjio originalnost ideje iznenađenja gradonačelnice Šehera da visokog gosta odvede, ako treba, i na deset upola sa lukom i kefirom.


Ali, evo, nove prilike da se najslikanija, najnasmijana dama grada na Miljacki, još jednom iskaže i kao vrhunski promotor specijaliteta sarajevskih roštilja. U BiH početkom novembra stiže glavna šefica EU, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Znamo već po slikama i TV dnevnicima da uvažena Ursula nije kapaciteta kao Charles Michel. On je bio kao rođen za 15 u cijeli, a pitanje je da li je pojeo i jedan ili dva vapaće, ili je samo pozirao. 


Zato predlažem gospođi Benjamini da prvu damu udružene Evrope počasti malom porcijom sudžukica. Mala žena, mala porcija. Nećemo pretjerivanja koja mogu ugroziti liniju dame za koju sve više tvrde da je dobro skrenula sa nekadašnje pozitivne evropske linije. I da zbog nje Stari kontinent klizi u opasne vode. Samo da ne otkliže dok BiH ne uskoči u taj brod kojim nam obećavaju plovidbu u svijetlu budućnost.


Reporterima koji budu pratili posjetu šefice Von der Leyen preporučam da obrate pažnju na oči gradonačelnice Šehera kada bude pomno pazila kako će se gošća iz Belgije boriti sa sudžukicama. Naravno, ako je domaćini odvedu kod Hodžića. 


Treba paziti i na to da li će poštovana Ursula ponijeti sa sobom i neki paketić. Možda joj je Charles Michel naručio da mu za peškeš iz BiH, preko stroge hrvatske i slovenske granice, donese porciju specijaliteta zbog kojeg je skoro slomio jezik pokušavajući da izgovori ono što svako dijete kod nas bez muke recituje. 


Svetu riječ- čevapčić!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad).                          


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook