Ozren Kebo/ KAŽU DA RAT NEĆE JOŠ DUGO

Nikada i nigdje Zapad nije iznevjerio sopstvene principe kao u Palestini


21.10.23, 18:29h

 

 

www.analiziraj.ba

Zapad i karikature


Zapadno poimanje demokratije posljednjih godina ima ozbiljnih problema s – karikaturama. Godine 2015., kada je Charlie Hebdo objavio karikaturu poslanika Muhameda, svi su branili demokratsko pravo na slobodu ideja i ispoljavanja političkog stava. Danas, kada Guardian objavi karikaturu Benjamina Netanyahua s bokserskim rukavicama, što je više nego blaga satira, jer Bibiju su ruke krvave do lakata, karikaturista – dobije otkaz.

 

Nikada i nigdje Zapad nije iznevjerio sopstvene principe kao u Palestini. Kompletna politička i medijska struktura zapadnih zemalja, dojučerašnjih lučonoša i promicatelja demokratskih vrijednosti, upregnuta je u zamajavanje, cenzuru, tendenciozno izvještavanje i brutalno političko djelovanje. Amerika, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, koje su u rusko-ukrajinskom ratu na pravoj strani, sada su dovele same sebe u situaciju da im Kina drži lekcije iz ljudskih prava i slobode.

 

Šta li ćemo još vidjeti i čemu sve svjedočiti narednih mjeseci, to niko živi ne zna. Ali da je svijet kakav smo poznavali već sada urušen, u to nema sumnje.

 

Budno pratite šta se napolju dešava, tek je počelo.

 

Bakir, Dragan i podmlađivanje kadrova


Bakir Izetbegović prošle je sedmice uradio isto što i Dragan Čović onomad – nakon reizbora na kongresnom sijelu najavio je ni manje ni više no – podmlađivanje kadrova. Stariji političari najveći doprinos strukturalnom podmlađivanju dali bi konkretnim potezom – povlačenjem s političke scene. A to što će prvi saf podmladiti drugi i treći ne mijenja mnogo realnu politiku jer njome i dalje upravljaju likovi s vrha. Izetbegović i Čović suvereno vladaju svojim strankama, Čović dobrim dijelom i državom, a Izetbegović je tu izgubio pa je sad opozicija. Kako god da bilo, njih dvojica toliko dugo su na vlasti da je to postalo neukusno i već se teško sjetiti vremena prije ovog dvojca. Djeca koja su rođena tijekom njihovog ovladavanja Bosnom i Hercegovinom sad se već spremaju za vojsku.

 

Nadajmo se da im ta znanja neće trebati.

 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine


Kad mi primimo rani gol, onda se pripremite na bruku kasnih golova.

 

A kada damo rani gol, pripremite se na manje ili više kasni preokret.

 

Jedna od najvećih svemirskih misterija od prahistorije do danas mogla bi biti ovo: od kakvog smo to genetskog materijala sačinjeni svi mi koji periodično sjednemo pred televizor da gledamo utakmicu reprezentacije BiH i pri tome nešto kao očekujemo, neki optimizam frca atmosferom, neka kao nadanja prepliću se s gledanjem u findžan, u neposrednu, devedesetminutnu budućnost i uprkos svim lošim iskustvima svako plete te nemoguće erotske fantazije u kojima smo superiorni, pobjeđujemo, dajemo golove, briljiramo, svijet priča o našim akcijama…

 

Toga nema. Posljednji niz govori više od  svega. Izgubili od Luksemburga, na kojem smo svih ovih godina popravljali gol razliku. Jedva pobijedili Lihtenštajn, koji je u kategoriji s Luksemburgom i gdje je tačno i nama sada mjesto. Sve je to rezultat pogrešno nasađenog Saveza koji bilježi neuspjeh za neuspjehom već godinama. Kakav Savez, takvi i igrači, a ni navijači nisu ništa bolji. Grupa koja se kune u sopstveni patriotizam javno ponižava dva državna simbola – zastavu i himnu, pitajući se zašto srpski i hrvatski navijači ne vole sopstvenu reprezentaciju.

 

Za početak dovoljno je reći samo ovo – kada vi budete poštovali državu i njene simbole, bit ćete spremni da postavite takvo pitanje.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!