22. oktobra u SARTR-u

'Ptero', savremena plesna predstva iz Zagreba gostuje u Sarajevu: Za život nam treba jato

Kultura17.10.23, 13:08h

'Ptero', savremena plesna predstva iz Zagreba gostuje u Sarajevu: Za život nam treba  jato
Jatom se naziva grupa životinja koje zajedno lete, noće, gnijezde se, sele, krećući se pritom vrlo sinkronizirano, gotovo ritualno. To su najčešće ptice, ali i šišmiši. Otud simbolika “ptera” - krila, pera ili dijela nalik krilu

 

 


Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa 'Živimo balet' iz Sarajeva će u svojstvu koproducenta ugostiti savremenu plesnu predstavu iz Zagreba 'Ptero' koja će biti izvedena u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u nedjelju, 22. oktobra, s početkom u 20 sati.


Kako kažu autori predstave, u materijalnom svijetu kojim smo okruženi, u nemogućnosti smo preživjeti sami, kao jedinka, kao 'solo'.  Potrebne su nam veze s drugim živim bićem kroz koje ćemo osjetiti sigurnost i povjerenje prema okolini. Potrebni su nam rituali kroz koje ćemo prepoznavati sebe i svoje. I ne samo nama, već svim živim bićima.

 

zpc-ptero-34-neven-petrovic

Foto: Neven Petrović


Jatom se naziva grupa životinja koje zajedno lete, noće, gnijezde se, sele, krećući se pritom vrlo sinkronizirano, gotovo ritualno. To su najčešće ptice, ali i šišmiši. Otud simbolika “ptera” - krila, pera ili dijela nalik krilu.


- Nadovezujući se na prethodni autorski rad nastavljamo istraživati percepcije, dinamike i vrste susreta između nas dvije, tražiti susrete bliskosti i suradnje, kao i točke daljina i nerazumijevanja. Prihvaćanje drugog često mijenja nas same i u nama ostavlja važan trag. U tom odnosu, ponekad ono što nije rečeno biva bitnijim od izrečenog, ono što nije izvedeno postaje bitnije od izvedenog - kažu autorice Petra Chelfi i Petra Valentić, inače obje koreografkinje i savremene plesačice u predstavi.

 

Koproducija: Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa ”ŽIVIMO BALET”


Koproducentica plesa u BiH: Nataša Hajdarević.

 

zpc-ptero-39-neven-petrovic

Foto: Neven Petrović
 


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!