FILM PAVE MARINKOVIĆA PRED PUBLIKOM

Senad Bašić u još jednoj glavnoj ulozi: 'Bosanski lonac' u kinima širom BiH od 12. oktobra

Kultura12.10.23, 19:00h

Senad Bašić u još jednoj glavnoj ulozi: 'Bosanski lonac' u kinima širom BiH od 12. oktobra
Novi filmski naslov čija je produkcija podržana od Fondacije za kinematografiju, a koji će svoju premijeru imati 12. oktobra u kinima Mreže nezavisnih kino prikazivača u 13 gradova Federacije BiH, je komedija scenariste i reditelja Pave Marinkovića “Bosanski lonac“. Kino dvorane Mreže bilježe sjajne rezultate u prvim sedmicama rada i to je osnovni pokazatelj da bh, regionalni i svjetski autori u budućnosti imaju vrlo ozbiljnu platformu u Federaciji BiH za prezentaciju svojih novih naslova

 

 


Projekat digitalizacije i modernizacije kino dvorana i podrška osnivanju Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača, koje je Fondacije za kinematografiju uz podršku Vlade Federacije i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama u Federaciji BiH realizovala u proteklih godinu dana, pokazao se kao potpuno opravdan pošto je kino dvorane u 13 gradova Federacije BiH u prve dvije sedmice redovnih filmskih projekcija, od 21. septembra do 4. oktobra, posjetilo preko 11.000 gledatelja koji su očigledno željno isčekivali dugo vremena da u svojim gradovima i svojim kinima pogledaju sve aktuelne bh, regionalne i svjetke filmske naslove.

 


“Bosanski lonac“ Pave Marinkovića novi je film na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača, koji počinje sa prikazivanjem od 12. oktobra 2023. godine.


Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu, u sekciji “Open Air“, a glavnu ulogu odigrao je poznati bh. glumac Senad Bašić, široj javnosti poznat po ulozi Faruka Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan“.


Bašić glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika pozorišna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu.
Farukov nevoljni povratak u pozorište natjerat će ga da shvati šta je uistinu važno u životu.


Osim Senada Bašića, u “Bosanskom loncu“ glume Bruna Bebić, Goran Grgić, Admir Glamočak, te austrijski glumci Brigit Stöger i Andreas Kiendl. U ostalim ulogama su dobitnik nagrade za najboljeg europskog glumca Zlatko Burić, te Igor Kovač, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.

 

Film je nastao uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije i HRT-a.

 

 

 

Od naslova aktuelne svjetske produkcije koji će se u sedmici od 12. oktobra naći na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača izdvajamo blockbuster Christophera Nolana “Oppenheimer“, nove nastavke hit horor serijala “The Exorcist: Believer“ i “ The Nun 2“, inspirativnu dramu “Dumb Money“ baziranu prema istinitim događajima, naučnofantastični spektakl “The Creator“, filmsku ekranizacije videoigre “Gran Turismo“ i novu filmsku ekranizaciju jedne od najpopularnijih animiranih TV serija “Patrolne šape: Moćni“.


Svi zainteresovani mogu sve informacije oko programa prikazivanja kino dvorana i svim aktivnostima Mreže nezavisnih kino prikazivača pronaći na zvaničom Facebook profilu OVDJE. A oficijelni najavni TV Spot Mreže i sve trailere aktuelnih filmskih naslova i naslova u najavi na repertoaru nezavisnih kino prikazivača možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Mreže OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!