FOTO/ NOĆ ZA PAMĆENJE

Gala koncert u Narodnom pozorištu: Slavni Riccardo Muti diriguje na koncertu za 100. godišnjicu Sarajevske filharmonije

Kultura10.10.23, 22:28h

Dok god budem živ, možete računati na mene, uvijek ću se ovdje vratiti da dirigujem jedan koncert - rekao je slavni italijanski dirigent

 

 

 

Slavni italijanski dirigent maestro Riccardo Muti održat će u srijedu gala koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu za obilježavanje 100 godina Sarajevske filharmonije. Dirigent Muti istaknuo je danas u Sarajevu da je, bez obzira na mnogobrojne obaveze, odmah prihvatio poziv za nastup za 100. godišnjicu Filharmonije ta da će to uvijek rado učiniti.

 

- Nije važno napraviti gest prijateljstva, važno je znati ponoviti ga. Sretan sam što sam se vratio, a u orkestru sam danas zatekao desetak muzičara koji su sa mnom svirali 1997. godine. U vrijeme kad je svijet u krizi, moramo znati da je kultura važan instrument koji će odgajati nove generacije - kazao je na konferenciji za novinare.


Povratak u Sarajevo okarakterizirao je kao izraz čiste ljubavi, naklonosti i prijateljstva prema Bosni i Hercegovini.


- Dok god budem živ, možete računati na mene, uvijek ću se ovdje vratiti da dirigujem jedan koncert - naglasio je.


Maestro Muti boravio je u Sarajevu 1997. godine s Milanskom skalom i održao koncert, potom i 2014. godine, a ovo je njegov treći dolazak.


Talent maestra Mutia i važnost njegovih dolazaka u Sarajevo naglasio je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, ističući moć umjetnosti i kulture te muzike iznad svega kao nečega što nas može održati u životu, usprkos okolnostima.


- Institucije kulture nažalost uvijek su u svojevrsnom stanju potrebe, nemaju dovoljno budžetskih sredstava što je posebno izraženo u BiH. Sarajevska filharmonija upravo je jedna od tih značajnih institucija kulture, dali smo mali doprinos kroz nabavku novih instrumenata i sklopive bine - kazao je Sattler.


Prisustvo maestra Mutia u Sarajevu, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza vidi kao izuzetan dar za cjelokupno stanovništvo Bosne i Hercegovine, ali i za međunarodnu zajednicu koja djeluje u BiH.


Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce zahvalan je zbog dolaska maestra Mutia, za najljepši rođendanski poklon Sarajevskoj filharmoniji. Istaknuo je i suradnju i pomoć Evropske unije radu Sarajevske filhartmonije, generalno donacijama.

 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!