Sastanak u Sarajevu

Premijer Nikšić sa članovima Udruženja rediteljica i reditelja BiH: Podrška svim uspješnim projektima domaće kinematografije

Kultura09.10.23, 14:02h

Premijer Nikšić sa članovima Udruženja rediteljica i reditelja BiH: Podrška svim uspješnim projektima domaće kinematografije
Premijer Nikšić ovom prilikom istakao je nespornu podršku svim uspješnim projektima domaće kinematografije, te dodao da će Vlada Federacije BiH nastaviti podržavati i unapređivati bosanskohercegovačku produkciju serija i filmova

 

 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu primio u posjetu članove Udruženja rediteljica i reditelja BiH. Uz premijera Nikšića susretu je prisustvovao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, a uime Udruženja bili su Jovan Marjanović, Dino Mustafić, Ademir Kenović, Jasmila Žbanić, Srđan Vuletić, Una Gunjak, Amra Bakšić Čamo, Nermin Hamzagić, Emina Šehić, Ivana Vasilina.


Gosti su federalnog premijera upoznali sa aktuelnom situacijom, potencijalima i aktivnostima u bh. kinematografiji, te izazovima sa kojima se trenutno susreću. Naglasili su važnost nastavka produkcije filmskih i serijskih sadržaja, a koji su i na međunarodnom tržištu već ostvarili brojne uspjehe.
 

Premijer Nikšić ovom prilikom istakao je nespornu podršku svim uspješnim projektima domaće kinematografije, te dodao da će Vlada Federacije BiH nastaviti podržavati i unapređivati bosanskohercegovačku produkciju serija i filmova. Sektor bh. kinematografije, kako je naglašeno, jedan je od primjera kulture kao kohezivnog faktora u društvu.


Na sastanku je potcrtano da ova podrška razvoju kulturne poslovne politike, osim što donosi povrat uloženih investicija, znači i veliki doprinos ekonomiji, turizmu, zapošljavanju mladih autora, pisaca, glumaca, te ostanku mladih ljudi u BiH, kao i uspješnosti Akademije scenskih umjetnosti. Ukazano je i na značaj privlačenja stranih filmskih produkcija u našu zemlju, zatim razvoja infrastrukturnih potencijala za snimanje filmova i serija, te je istaknuta važnost ispunjenja evropskih standarda u audio-vizuelnoj djelatnosti.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!