ČOVIĆEVI KADROVI ĆE ODLUČIVATI

Lendo ogorčen nakon imenovanja novog Upravnog odbora KCUS-a: 'Još jedna sramota i poniženje Bošnjaka!'

Front04.10.23, 18:53h

Lendo ogorčen nakon imenovanja novog Upravnog odbora KCUS-a: 'Još jedna sramota i poniženje Bošnjaka!'
Ovo je velika i teška sramota čije će razorne i trajne posljedice osjetiti narod, Bošnjaci većinom, kojim će uslove liječenja određivati kadrovi HDZ BIH i Dragana Čovića - navodi se u saopćenju iz Lendinog kabineta

 

 

Vlada Federacije danas je odlukama protivnim Statutu KCUS-a, postupajući suprotno odlukama Vlade Srednjobosanskog kantona, u upravljačku strukturu KCUS-a ispred ovog kantona imenovala politički aktivno lice, članicu  HDZ  BIH i uposlenicu Doma zdravlja iz Jajca, koja će u konačnici odlučivati o postavljenju novog direktora UKC Sarajevo, saoćeno je iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende.

 


Kako se navodi u saopćenju, Statut KCUS-a i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBIH propisuju da smjene i imenovanja vrši Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije kako je to danas bio slučaj.


- U nezakonitim rješenjima navedeni su organi koje Statut KCUS-a ne poznaje i to „privremeni Upravni odbor“ i „privremeni Nadzorni odbor“. Statutarni organi KCUS-a su Upravni odbor i Nadzorni odbor, te kao takvi jedini su ovlašteni da donose odluke koje proizvode pravne učinke. Bilo kakve odluke koje donose organi koje Statut KCUS-a ne poznaje, su nezakonite i ne proizvode pravne učinke. Statut KCUS-a i zakoni  nalažu da se  svako upražnjeno mjesto u Upravnom i Nadzornom odboru popunjava nakon javno provedene konkursne procedure, a ne na osnovu procedure koju samovoljno i suprotno zakonu provodi nametnuti premijer - stoji u saopćenju.


Dalje se navodi da je Vlada Federacije ovim činom razorila integritet i ugled KCUS-a, pogazila volju kantona u kojim su Bošnjaci većina, te u ruke HDZ BIH i Dragana Čovića predala najvažniju zdravstvenu ustanovu za Bošnjake.


- Ovo je velika i teška sramota čije će razorne i trajne posljedice osjetiti narod, Bošnjaci većinom, kojim će uslove liječenja određivati kadrovi HDZ BIH i Dragana Čovića - navodi se u saopćenju iz Lendinog kabineta.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 101

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još