njihove izjave uznemiril javnost

Hadžikadić: Zašto Ramo Isak i Vahidin Munjić tretiraju institucije iz Srbije kao nalogodavca?!

Front04.10.23, 18:07h

Hadžikadić: Zašto Ramo Isak i Vahidin Munjić tretiraju institucije iz Srbije kao nalogodavca?!
Najava aktivnosti Federalne uprave policije na osnovu beogradskih medijskih navoda o Tuzli jednako je besmislena kao što bi, naprimjer, bila najava sličnih aktivnosti Policijske uprave Novog Pazara na osnovu medijskih navoda o izjavama lica optuženih pred nadležnim institucijama u Sarajevu - navodi Hadžikadić

 

Povodom izjava prvih ljudi federalnih policijskih organa BiH da će direktno tražiti službene zapisnike od institucija susjedne države Srbije o navodnoj ilegalnoj kupovini oružja u Tuzli, reagirao je predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

 

- Najava postupanja Federalne uprave policije kako će, na osnovu medijskih navoda iz susjedne Republike Srbije, tražiti iz te države informacije o navodnoj ilegalnoj kupovini oružja u Tuzli za potrebe tamošnjih institucija i pojedinaca, odraz je nepoznavanja propisa vlastite države Bosne i Hercegovine i miješanja u unutrašnja pitanja susjedne države Srbije - smatra Hadžikadić.

 

U svom saopćenju dalje navodi:


- Sadašnji v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić uznemirio je sinoć bh. javnost davanjem izjave da će odmah jutros postupiti po navodima optuženog za terorizam u postupku koji se vodi pred institucijama susjedne države Srbije.


Javnosti Bosne i Hercegovine ostaje nepoznat pravni osnov prema kojem entitetsko Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine najavljuje da će direktno tražiti službene zapisnike od institucija susjedne države Srbije. Isto važi i za svako slično postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska prema institucijama susjednih država.


Sadašnja uprava Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta FBiH pokazuje zabrinjavajući stepen nepoznavanja važećeg pravnog okvira države Bosne i Hercegovine, a prema susjednoj državi ponaša se kao da bivša Jugoslavija, čiji je Begrad bio glavni grad i danas postoji.


U skladu sa nadležnostima Ministarstva sigurnosti, odnosno Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv terorizma, te međunarodnom pravnom saradnjom između nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine može naložiti policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini eventualnu istragu o navodima poput onog koji je juče objavljen u Beogradu.


Najava aktivnosti Federalne uprave policije na osnovu beogradskih medijskih navoda o Tuzli jednako je besmislena kao što bi, naprimjer, bila najava sličnih aktivnosti Policijske uprave Novog Pazara na osnovu medijskih navoda o izjavama lica optuženih pred nadležnim institucijama u Sarajevu - navodi Hadžikadić u svom reagiranju.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još