festival mess

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Kultura03.10.23, 16:35h

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'
Objavio je do sada šezdesettri knjige iz oblasti - poezija, teatrologija, publicistika, književna kritika, libretistika, politički eseji i znanost, te likovna umjetnosti


Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS, ove godine ide u ruke Gradimira Gojera, višedecenijskog teatarskog djelatnika. Priznanje će mu biti uručeno na ceremoniji u četvrtak, 5. oktobra u 19 sati u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55.

 

Gradimir Gojer rođen je 1951. u Mostaru, a svoj radni vijek proveo je u Sarajevu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao Komparativnu književnost sa teatrologijom, te Pozorišnu i radijsku režiju.

 

U svom višedecenijskom teatarskom radu bio je direktor Kamernog teatra 55, Pozorišta mladih, Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je bio i dramaturg, selektor i umjetnički direktor Jugoslovenskog festivala djeteta u Šibeniku.

 

Objavio je do sada šezdesettri knjige iz oblasti - poezija, teatrologija, publicistika, književna kritika, libretistika, politički eseji i znanost, te likovna umjetnost.

 

Režirao je stodvadesetdevet teatarskih predstava, te priredio 30 adaptacija i prilagodbi književnih dijela za teatar.

 

Knjige su mu prevođene na makedonski, engleski, norveški, poljski i rumunjski jezik.

 

Najznačajnije kazališne režije ostvario je prema djelima Ibsena, Dostojevskog, Krleže, Sterije, Ionesca, Čehova, Sušića, Ibrišimovića, Topčića, Kajana,  Gavrana, Kiša... u teatrima Sarajeva, Tuzle, Zenice, Banja Luke, Mostara, Splita, Rijeke, Beograda, Prijedora, Bitole...

 

Za svoj bogati opus osvojio je tridesetak nagrada za režiju, te za publicistiku, a posebno se izdvaja Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva - za ostvarenja u scenskoj umjetnosti i posebno za režiju predstave Bašeskija, san o Sarajevu.

 

Jedan je od osnivača Mostarskog teatra mladih i Sarajevskog ratnog teatra – SARTR-a, te osnivač  i organizator manifestacije Teatarske molitve za mir 1992. – 1995.

 

Bio je jedan od vodećih protagonista i organizatora pokreta duhovnog otpora agresiji na Sarajevo i BiH, saopćeno je iz MESS-a.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!