ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA

Bećirović i Komšić uputili u proceduru zakon o državnoj imovini: 'BiH je vlasnik, a drugi nivoi vlasti je mogu koristiti'

Front03.10.23, 16:31h

Bećirović i Komšić uputili u proceduru zakon o državnoj imovini: 'BiH je vlasnik, a drugi nivoi vlasti je mogu koristiti'
Naglasio je da je prije toga razgovarao sa predsjednicima stranaka bh. orjentacije, koji su podržali tekst ovakvog zakonskog rješenja

 


U zvaničnu proceduru Predsjedništvu BiH upućen prijedlog državnog zakona o imovini. Predlagači zakona su Denis Bećirović i Željko Komšić.

 

- Ovo je jedan od najsloženijih i najvažnijih zakona u postdejtonskoj BiH zajedno s velikim brojem stručnaka na pripremi ovog zakona radili smo više od šest mjeseci - poručio je Bećirović.

 

 


Naglasio je da je prije toga razgovarao sa predsjednicima stranaka bh. orjentacije, koji su podržali tekst ovakvog zakonskog rješenja.

 

- Važno je okupljati bosanskohercegovačke snage oko kapitalnih pitanja za državu. Bh. politika mora znati šta hoće i to što hoće mora znati predočiti u pravne i druge akte. Pri tome, strogo ćemo voditi računa da se naša politika odvija u okvirima Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i poslovnika o radu državnih organa vlasti. Prema članu 8 predloženog zakona o imovini, Bosna i Hercegovina je nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom. Entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati onom državnom imovinom koja ima je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlament BiH - kazao je Bećirović.

 


Poručio je da je zakon u interesu svih i uvažava potrebe i interese svih nivoa vlasti u BiH.

 

- Zakon predviđa da su u BiH svi dužni da poštuju i vode računa o pravnoj stečevini EU. Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi BiH, a ne entitetima. Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno-suverena vlast. Ne zaboravimo, i odlukom Ustavnog suda BiH, zauzet je konačni i obavezujući pravni stav, a to je da država BiH je nasljednik imovine Socijalističke, odnosno Republike BiH i imovine bivše SFRJ. Dakle, reguliranje tog pitanja je u nadležnosti državnih organa vlasti. Također, Sporazum o sukcesiji navodi da državna imovina pripada BiH. To su neoborive činjenice. Bosna i Hercegovina kao i sve druge članice UN-a mora imati sve prerogative nezavisne i suverene države uključujući i državnu imovinu - zaključio je.

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još