Blagovčanin o diktaturi u manjem entitetu

U mrak tone Republika Srpska: Pretvara se u koncetracioni logor za svoje stanovnike, crvena linija više ne postoji!

Mediji01.10.23, 13:28h

  U mrak tone Republika Srpska: Pretvara se u koncetracioni logor za svoje stanovnike, crvena linija više ne postoji!
Po njegovim riječima, kada se stvari sagledaju u kontekstu nakon vrlo upitnih prošlogodišnjih oktobarskih izbora sa aspekta regularnosti, RS je ušla u terminalnu fazu potpunog dokidanja ljudskih prava i sloboda

 


Usvajanje Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija još je jedna u nizu potvrda da je režim u Republike Srpske prešao sve crvene linije na putu ka otvorenoj diktaturi, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala Srđan Blagovčanin

 

Kako kaže, možda bi najbolji opis trentunog stanja u RS-u bio da "na sceni imamo jednu tragikomičnu despotijicu iz koje njeni stanovnici bježe glavom bez obzira".

 

- Dakle, osim što je sam Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija neustavan, diskriminatoran, u suprotnosti sa elementarnim konvencijama o ljudskim pravima, te reguliše materiju koja je već regulisana propisima, njegova stvarna svrha je da se stvore zakonske pretpostavke za lov na ljude i organizacije koje kritikuju režim. Krajnji cilj je suzbijanje svake kritike i da se neistomišljinicima stvore neodrživi uslovi za djelovanje na teritoriji RS - upozorio je Blagovčanin.

 

Po njegovim riječima, kada se stvari sagledaju u kontekstu nakon vrlo upitnih prošlogodišnjih oktobarskih izbora sa aspekta regularnosti, RS je ušla u terminalnu fazu potpunog dokidanja ljudskih prava i sloboda.

 

Nakon uvođenja kriminalizacije klevete, kako bi se ograničila sloboda mišljenja i govora, zakon o posebnom registru neprofitnih organizacija dokida pravo na organizovanje i udruživanje i otvoreno diskriminira građane, a priprema se i zakon o medijima koji će dokinuti i preostale medijske slobode.

 

Blagovčanin dalje navodi da je s druge strane stvorena je atmosfera linča, režim orkestrira otvorenu hajku protiv neistomišljenika, koja je ove godine rezultirala serijom napada na aktiviste civilnog društva i novinare i opoziciju. Organizacije za provođenje zakona su stavljene u službu progona neistomišljenika, što je i sam predsjednik RS je u parlamentu RS potvrdio bez ikakvih skrupula da se opozicija prisluškuje.

 

- Vladajući režim od RS pravi svojevrsni gulag ili koncetracioni logor za svoje stanovnike, koji postaju sve više obespravljeni, čak se i protesti sindikata zbog katastrofalne ekonomske situacije nastoje spriječiti i delegitimisati. Više ne postoje crvene linije koje vladajući režim RS nije prešao - rekao je Blagovčanin.

 

Smatra da je u ovom trenututku je najvažnije pozvati sve na solidarnost sa građanima RS.

 

- Pri tom mislim i na koalicione partnere RS režima iz trojke. Ne smiju više davati legitimitet režimu u RS-u. Zatim na međunarodnu zajednicu - nikakva saradnja sa režimom ne smije postojati dok se građanima RS ne vrati minimum slobode i ljudskih prava. Sve drugo je najdirektnije saučesništvo u progonu građana RS - zaključio je Blagovčanin u razgovoru za Fenu.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još