radnici u iščekivanju

Odgovor struke: Hoće li minimalna plaća u FBiH biti 1.000 KM?

Biznis Klub30.09.23, 14:55h

Odgovor struke: Hoće li minimalna plaća u FBiH biti 1.000 KM?
596 KM iznos je trenutačne minimalne plaće u našoj zemlji što je ujedno i najniža plaća u Europi

 


Na set fiskalnih zakona u Federaciji BiH se čeka godinama. Tako bi došlo i do povećanja minimalne plaće na hiljadu KM, što je dugogodišnji zahtjev Sindikata. No, kada će i hoće li doći do povećanja plaća, prenosi BHRT.

 

596 KM iznos je trenutačne minimalne plaće u našoj zemlji što je ujedno i najniža plaća u Europi. U Savezu sindikata smatraju da bi zbog inlacije i trenutačnog standarda minimalna plaća trebala biti što viša, a od Vlade očekuju da će usvajanjem zakona o doprinosima i porezu na dohodak uspjeti uvećati minimalnu plaću na tisuću maraka.

 

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH

 

- Mi smo minimalnu platu u Zakonu definisali kroz brutto iznos jer želimo da se ona definiše kroz brutto iznos upravo iz razloga sve ono čega država oslobodi poslodavca zaista završi u džepovima radnika - navodi.

 

Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku

 

- Nije to skok sa sadašnje minimalne plate na onu od 1.000 maraka. To je sadašnja minimalna plata plus topli obrok plus možda naknada za prijevoz i možda sve skoči za 50, 100, 150 maraka - ističe.

 

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim fiskalnim opterećenjima na rad, a građani su opterećeni i brojnim parafiskalnim nametima. Sindikat, kako bi se olakšao život građana, predlaže da minimalna plaća bude tisuću konvertibilnih maraka, a ekonomski stručnjaci kažu da kad bi postojala politička volja, to bi se moglo riješiti i za pola godine.

 

Marin Bago, Udruga za unaprjeđenje kvalitete življenja “Futura”

 

- Ako bi se samo na ovu postojeću situaciju smanjili doprinosi, a ta razlika prebacila na račun radnika, na račun plaće, mi bismo već napravili jedan pristojan korak, ali ako budemo i na to čekali, za nekoliko mjeseci će i to sve inflacija pojesti, pa ćemo imati dodatnih problema - kaže bago.

 

Prioritet je, poručili su iz Sindikata, povećanje minimalne plaće. Ipak, očekuju i povećanje ostalih plaća, odnosno da povećanjem minimalne dođe i do linearnog povećanja ostalih plaća.

 

ADNAN SMAILBEGOVIĆ, predsjednik Udruge poslodavaca

 

„Nisam siguran da će biti neki mehanizam koji će vas natjerati da vi nekom ko ima pet hiljada platu mu je dignete na pet i po ili šest. Ali u svakom slučaju,taj relativni odnos plata unutar jedne kompanije je vrlo važan, vrlo bitan i čim se dižu niske plate, moraju ići i sve ostale. Možda ne u istom procentu, ali sasvim sigurno svaki poslodavac mora taj relativni odnos uštimati.“

 

Za implementaciju fiskalnih zakona potrebna je i priprema softvera u Poreznoj upravi FBiH, a uključena bi bila i Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. To je još jedan od razloga zašto do povećanja vjerojatno neće doći u ovoj godini. Uz to MMF je dao preporuku da se zbog visoke infacije ograniči rast plaća. Na potezu je Federalna vlada.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još