NOVA REGULATIVA

Farmaceuti tvrde: Za tri godine neće biti lijekova... EU želi potpuno zabraniti 'vječne hemikalije'

Lifestyle27.09.23, 21:50h

Farmaceuti tvrde: Za tri godine neće biti lijekova... EU želi potpuno zabraniti 'vječne hemikalije'
Povezuje ih se s mnogobrojnim zdravstvenim problemima kao što su rak, hormonski poremećaji i oslabljen imunosni sustav, a štetne su i za okoliš

 

 


Europski proizvođači lijekova upozorili su da će predložena potpuna zabrana korištenja PFAS-ova ili "vječnih kemikalija" učiniti proizvodnju lijekova u Europi nemogućom. EU je u veljači počela razmatrati zabranu tih široko korištenih, ali potencijalno štetnih kemikalija. Šestomjesečne konzultacije završile su u ponedjeljak, a Europska agencija za kemikalije (ECHA) registrirala je 5600 komentara.


- Cijela farmaceutska industrija više ne bi mogla proizvoditi aktivne farmaceutske sastojke... ili povezane medicinske proizvode u Europskom gospodarskom području (EEA)" ako se u nacrt ne uključi izuzeća ili derogacije, poručila je u priopćenju Europska federacija farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA). EEA uključuje EU, Lihtenštajn, Island i Norvešku. Potpuna zabrana značila bi prestanak proizvodnje lijekova u EU za manje od tri godine - rekla je direktorica EFPIA-e Nathalie Moll, prenosi Index.hr.


Skupina, koja uključuje divove kao što su Pfizer, Roche i Novartis, navodi da se PFAS-ove koristi u proizvodnji lijekova i da neke od tih kemikalija koje nisu riskantne ili su niskorizične ulaze izravno u lijekove.


Istaknula je, međutim, da se ne protivi regulaciji nekih štetnih PFAS-ova. Kritike su uputile i druge industrije. Europsko udruženje kemijske industrije (Cefic) pozvalo je na "uravnoteženu" regulaciju PFAS-ova, ističući da bi zabrana naštetila, među ostalima, proizvodnji baterija, poluvodiča, električnih vozila i obnovljive energije.


Što su "vječne kemikalije"?


PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje čine više od 4700 kemikalija. Naziva ih se "vječnim kemikalijama" jer su iznimno postojane u okolišu i ljudskim tijelima. Koristi ih se u desecima tisuća proizvoda i strojeva uključujući automobile, tekstil, medicinsku opremu, vjetroelektrane i kuhinjske tave s neprianjajućim premazom jer su otporne na visoke temperature i koroziju.


Povezuje ih se s mnogobrojnim zdravstvenim problemima kao što su rak, hormonski poremećaji i oslabljen imunosni sustav, a štetne su i za okoliš. Po planiranom europskom zakonu, poduzeća bi imala prijelazni rok od 18 mjeseci i uz to do 12 godina da pronađu alternativne supstance, ovisno o industriji i proizvodu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!