KRIMINALIZACIJA KLEVETE

Znaju li bh. građani za nove kazne? Nema više objavljivanja tuđih slika, videa, dokumenata bez pristanka...

Mediji26.09.23, 13:59h

Znaju li bh. građani za nove kazne? Nema više objavljivanja tuđih slika, videa, dokumenata bez pristanka...
Iako se kriminalizacija klevete najviše odnosi na novinare i medije, građani uglavnom nisu upoznati sa činjenicom da se odnosi i na njih. Stoga je pored navedenih članova 208a, 208b. i 280a. stav (2) Krivičnog zakona RS izuzetno sporan i član 156a - Neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka

 

 

Kao što je poznato, krajem protekle sedmice Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaprimio je Zahtjev za ocjenu ustavnosti članova 208a, 208b. i 280a. stav (2) Krivičnog zakona Republike Srpske, koji su podnijeli 14 poslanika iz SDA, DF-a, NES-a Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Radi se o izmjenama koje su donesene u periodu od 2017. godine do 2023. godine, a odnose se na kriminalizaciju klevete.


Iako se kriminalizacija klevete najviše odnosi na novinare i medije, građani uglavnom nisu upoznati sa činjenicom da se odnosi i na njih.  


Stoga je pored navedenih članova 208a, 208b. i 280a. stav (2) Krivičnog zakona RS izuzetno sporan i član 156a - Neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka  


U ovom članu navodi se sljedeće:


(1) Ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera, bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji, video-zapisu ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži, a takvo objavljivanje ili prikazivanje je imalo ili moglo da ima štetne posljedice po lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine. 


(2) Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno prema članu porodice ili porodične zajednice ili prema nekom drugom licu u namjeri nanošenja štete ugledu tog lica, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.


(3) Ako je usljed djela iz st. 1. ili 2. ovog člana teže narušeno zdravlje lica čiji je spis, portret ili snimak objavljen, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina, a ako je to dovelo do smrtne posljedice, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do deset godina. 


Ustavni sud Bosne i Hercegovine sada će provesti proces ocjene ustavnosti navedenih odredbi Krivičnog zakona Republike Srpske kako bi utvrdio njihovu usklađenost s Ustavom Bosne i Hercegovine. Odluka Ustavnog suda bit će od suštinskog značaja za pravni okvir u Bosni i Hercegovini.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još