Tužna vijest

Umro je Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono

Hronika26.09.23, 12:01h

Umro je Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono
Uz Jusufa Hadžifejzovića i Radoslava Tadića, Aleksandar Saša Bukvić osnivač je Jugoslovenskih dokumenata, najznačajnije manifestacije posvećene savremenoj vizuelnoj umjetnosti na tlu Jugoslavije

 

 


Tužna vijest stigla je tokom prethodne noći iz KCUS-a, u Sarajevu je u 74. godini preminuo Aleksandar Saša Bukvić, čuveni likovni umjetnik i pokretač grupe Zvono. 


Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za vajarstvo.


Tokom studija 1979. godine u sarajevskom caffeu Zvono sa Slobodanom Dragašem i Jovicom Maričićem, studijskim kolegama, počeo je organizovati likovne i druge umjetničke programe, kako bi omogućio mladim ljudima da predstave vlastitu umjetnost. 


Tri godine kasnije, u aprilu 1982. godine sa Sejom Čizmićem, Biljanom Gavranović, Sadkom Hadžihasanovićem i Narcisom Kantardžićem, a kojima će se kasnije pridružiti Kemal Hadžić, osnovao je likovnu grupu Zvono čiji se rad smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. 


Danas jedina nagrada koja se dodjeljuje mladim umjetnicima/ama u Bosni i Hercegovini, a čiji je pokretač za BiH Centar savremene umjetnosti (SCCA), nosi naziv Zvono i u zemljama u kojima se dodjeljuje ime dobija po pojedincima ili umjetničkim grupama koji su u vlastitim sredinama pravili pomake na umjetničkoj sceni. 


Umjetnički iskorak grupe Zvono podrazumijevao je nekonvencionalno djelovanje i izlazak u javni prostor, bilo da je riječ o izložbama ili performansima koje su radili i na nogometnim stadionima i na obalama rijeka.


Paralelno sa radom u grupi Saša Bukvić razvijao je vlastiti umjetnički izraz te izlagao samostalno i sa grupom na brojnim izložbama u Jugoslaviji i van njenih granica. Učesnik je nekih od najznačajnijih međunarodnih simpozija skulpture, a njegovi skulptorski radovi nalaze se u javnom prostoru, poput Plutona s genetskom manom u Zenici, skulpture Miki Mausa u Pančevu i velikih skulptura od terakote u Kikindi. 


Najznačajnije izložbe s grupom Zvono desile su se i više od trideset godina od osnivanja grupe, poput učešća na velikoj postavci Art Turning Left u Tate Liverpool na kojoj je predstavljan uticaj umjetnosti iz cijelog svijeta na ljevičarske ideje od Francuske revolucije do danas.


Uz Jusufa Hadžifejzovića i Radoslava Tadića, Aleksandar Saša Bukvić osnivač je Jugoslovenskih dokumenata, najznačajnije manifestacije posvećene savremenoj vizuelnoj umjetnosti na tlu Jugoslavije.


Posljednjih godina vodio je galeriju Zvono i aktivno učestovao u radu CKA Charlama. 


Bio je i vlasnik čuvene sarajevske cafe slastičarne "Jadranka". 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook