Aktivisti izračunali

Kako se najjeftinije grijati u Sarajevu i BiH: Najraširenija metoda je najskuplja

Biznis Klub23.09.23, 17:24h

Kako se najjeftinije grijati u Sarajevu i BiH: Najraširenija metoda je najskuplja
Cijena grijanja ponajviše ovisi od efikasnosti uređaja (peć, bojler, grijalica, toplotna pumpa) koji se koristi za grijanje, čak i kada je isti energent u pitanju

 

 

Eko akcija objavila je informacije do kojih su došli praćenjem i izračunom o tome koliko će koštati grijanje sljedeće zime.
 

- Nakon dodatnog poskupljenja ogrjevnog drveta, za domaćinstva koja imaju loše peći, a takvih je najviše, grijanje na drva je postalo najskuplja opcija. Najjeftiniji načini grijanja su uglavnom i najmanje štetni po zrak u Sarajevu i drugim bh. gradovima. Nije siromaštvo glavni krivac za zagađeni zrak u našim gradovima, već opća neuređenost. Nepostojanje standarda za kvalitet peći doveo je do toga da su mala ložišta na čvrsta goriva glavni izvor zagađenja zraka u većini naših gradova. Cijena grijanja ponajviše ovisi od efikasnosti uređaja (peć, bojler, grijalica, toplotna pumpa) koji se koristi za grijanje, čak i kada je isti energent u pitanju. Da smo na vrijeme uveli i temeljito primijenili standarde za kvalitet ložišta (bojlera i peći) na čvsta goriva, sada bi imali daleko manje zagađen zrak u našim gradovima, a stanovnici bh. gradova bi se daleko kvalitetnije i jeftinije grijali, poručuju iz Eko akcije.

 

grijanje-troskovi2


Napomena: U proračunu su korišteni parametri za invertorski klima uređaj, koji spada u tzv. zrak-zrak klasu toplotnih pumpi. Cijena takvih uređaja na našem tržištu je već od 1300 KM po uređaju, skupa sa ugradnjom. Toplotne pumpe koje za grijanje i hlađenje koriste energiju iz zemlje, odnosno iz vode su daleko skuplje – one nisu korištene u ovom proračunu.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!