Marina Abramović je žestoki kritičar Putina

Zelenski pozvao umjetnicu iz Srbije da bude ambasadorica Ukrajine

Kultura23.09.23, 14:10h

Zelenski pozvao umjetnicu iz Srbije da bude ambasadorica Ukrajine
Ova umjetnica iz Srbije trenutno održava prvu samostalnu izložbu u Velikoj Britaniji i prva je umjetnica koja je imala veliku izložbu u glavnim galerijama Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu

 

 

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je umjetnicu Marinu Abramović da bude ambasadorica Ukrajine.

 

Marina Abramović, koja je žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekla je da je ukrajinski predsjednik zatražio njezinu pomoć́ u obnovi škola, javlja portal Nova.rs.

 

Ova umjetnica iz Srbije trenutno održava prvu samostalnu izložbu u Velikoj Britaniji i prva je umjetnica koja je imala veliku izložbu u glavnim galerijama Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu.

 

"Bila sam prva umjetnica koja je podržala ukrajinski rat protiv Rusije i dala svoj glas. To je definitivno ponavljanje povijesti", rekla je ona u intervjuu za Muzej moderne umjetnosti u Šangaju.

 

"Zelenski me je pozvao da budem ambasadorica Ukrajine, da pomognem djeci pogođenoj, obnovom škola i slično", dodala je Abramović.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još