REAGIRANJE

Faruk Drina podnio krivičnu prijavu protiv N1 i tvrdi: 'Moja objava nije bila uvredljiva, to je satira!'

Hronika23.09.23, 17:07h

Faruk Drina podnio krivičnu prijavu protiv N1 i tvrdi: 'Moja objava nije bila uvredljiva, to je satira!'
Tačno je da sam 06. septembra objavio sliku imenovanog, ali ne sa uvredljivim, nego sa satiričnim sadržajem, tvrdi Faruk Drina u svom odgovoru

 


 


Nakon što je 20. septembra televizija N1 podnijela Tužilaštvu BiH i državnoj agenciji SIPA krivične prijave protiv Jasmina Mulahusića, Faruka Drine, Amira Pašića, Avde Avdića i NN osoba za, kako se navodi, "krivična djela - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti, podstrekivanje te druga povezana i srodna krivična djela iz Krivičnog zakona BiH i Krivičnog zakona FBiH", oglasio se Faruk Drina i uputio odgovor.


Ovu informaciju prenio je i DEPO Portal u tektu pod nazivom "Zbog ugrožavanja sigurnosti rada N1 podnijela krivične prijave protiv Mulahusića, Avdića, Drine, Pašića i NN lica", a u svom reagiranju na isti Faruk Drina tvrdi da se radi "o paušalnim i netačnim navodima od strane N1, koji imaju elemente krivičnog djela", te da je stoga i on "podnio Krivičnu prijavu protiv N1 zbog lažnog prijavljivanja".


Isključivo u skladu sa Članom 7 Kodeksa za štampane i online medije u BiH (i pravu na odgovor) DEPO Portal objavljuje sadržaj krivične prijave Faruka Drine u kojoj, između ostaloga, navodi sljedeće:


Tu informaciju su prenijeli svi relevantni elektronski i printani mediji u BiH, a i regionu. U tekstu objave pored imenovanih spominje se moje ime pod optužbom da sam 06. septembra 2023. godine na svom Facebook profilu podijelio objavu koja sadrži fotografiju urednika i voditelja Amira Zukića sa uvredljivim sadržajem.


Tačno je da sam 06. septembra objavio sliku imenovanog, ali ne sa uvredljivim, nego sa satiričnim sadržajem (isprint objave je u prilogu).


Vezano za spornu objavu, pozivam se na dugostojeći konsenzus Evropskog suda za ljudska prava da javne ličnosti moraju pokazati veći stepen tolerancije kada je u pitanju izražavanje koje se na njih odnosi. Tako je Sud u mnogim predmetima utvrdio da su "granice kritičkog komentara šire, ako je u pitanju javna ličnost, jer se takve ličnosti neizbježno i svjesno izlažu uvidu javnosti, i stoga moraju prikazati posebno visok stepen tolerancije”.

 

Članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima pružena je zaštita idejama koje su za neke ljude uvredljive ili šokantne. To podrazumijeva i pravo na pretjerivanje, hiperbolu, šalu, ironiju i sarkazam, što su sve segmenti prava na slobodu govora, a njihov osnovni cilj je često upravo da provociraju i iznenađuju.


PREDLAŽEM


1) Kako su radnje N1/ADRIA NEWS BH Production d.o.o. Sarajevo, koje sam naveo u obrazloženju, direktno kršenje člana 234 Zakona o krivičnom postupku BiH, predlažem pokretanje krivičnog postupka protiv prijavljenog.


2) U cilju dokazivanja krivičnog djela iz člana 234.tč1 Krivičnog zakona BiH predlažem uvid u objavu sa web stranicu prijavljenog https://n1info.ba/vijesti/n1-podnijela-krivicne-prijave-protiv-mulahusica-avdica-drine-pasica-i-nn-lica/ i izuzimanje snimka spikerske objave u informativnim emisijama N1 TV, koje su emitovane tokom 20. septembra 2023. godine - navodi je između ostaloga Faruk Drina u svojoj krivičnoj prijavi.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još