U 58. GODINI ŽIVOTA

Sumnja se na infarkt: Iznenada preminuo jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu, Jagoš Marković

Hronika22.09.23, 22:17h

Sumnja se na infarkt: Iznenada preminuo jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu, Jagoš Marković
U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je bio stalni reditelj od 2008 godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike. U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je do sada preko pedeset predstava

 

 

 

Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u Srbiji, ali i u čitavom regionu, Jagoš Marković, umro je u 58. godini života.


Kako saznaje Blic od prijatelja bliskom porodici, Jagoš Marković umro je u kući u Boki Kotorskoj, a porodica sumnja na infarkt.


- Jagoš je umro u kući u Boki Kotorskoj, u mjestu Kostanjica. Porodica sumnja na infarkt, njegove kćerke su potpuno slomljene, krenule su za Crnu Goru - rekao je blizak prijatelj za Blic i dodao:


- Trenutno se u Beogradu igra osam njegovih predstava, ovo je velika tuga za sve - zaključio je on za Blic.


Jagoš Marković diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.


U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008 godine, režira najznačajnije naslove svetske i domaće klasike : Učene žene, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera). Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.


U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je do sada preko pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se:Romeo i Julija, Kate Kapuralica, Dekameron dan ranije (Narodno pozorište Sombor), Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama), Skup, Bogojavljenska noć, Govornica, Sumnjivo lice, Uobraženi bolesnik, Tako je ako vam se tako čini (Jugoslovensko dramsko pozorište), Porodicne priče, Gospoda Glembajevi, Jesenja sonata (Atelje 212 ), Galeb, Filumena Marturano i opera Karmen (HNK Ivana pl. Zajca), Lukrecija o bimo rekli Požeruh (Riječke letnje noći), Učene žene (HNK Split), Čarapa od sto petlji (Beogradsko dramsko pozorište), Zora na istoku, Naši sinovi, Svinjski otac (Zvezdara teatar ), Hasanaginica (Centar za kulturu Tivat), Tartif, Hekuba...(Crnogorsko narodno pozorište).

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook