hitna sjednica

Predstavnički dom PSBiH osudio sve napade na povratnike u BiH

Hronika21.09.23, 20:51h

Predstavnički dom PSBiH osudio sve napade na povratnike u BiH
Također, usvojen je i zaključak kojim taj dom formira radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih klubova sa zadatkom da u roku 45 dana predloži mjere za zaštitu i sigurnost povratnika u BiH

 

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sedmoj hitnoj sjednici usvojio zaključak kojim je osudio sve napade na povratnike u BiH.

 

Također, usvojen je i zaključak kojim taj dom formira radno tijelo sastavljeno od predstavnika svih klubova sa zadatkom da u roku 45 dana predloži mjere za zaštitu i sigurnost povratnika u BiH.


U raspravi koja je prethodila usvajanju zaključaka, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović rekao je da sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, "Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji Bosne i Hercegovine", nije svrsishodna ni za koga pa ni za one koji su to predložili.

 

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice s tom jednom tačkom dnevnog reda uputili su poslanici: Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Šemsudin Mehmedović, Safet Kešo, Zlatan Begić, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Vlatko Glavaš, Šerif Špago, Nermin Mandra, Jasmin Emrić, Midhat Čaušević i Elvisa Hodžić.

 

Radmanović je rekao da takve teme mogu izazvati samo žestoke rasprave i daljnje nesporazume unutar BiH i pozvao predlagače da povuku tu tačku sa dnevnog reda.


Safet Kešo iz Kluba poslanika SDA naveo je da ne vidi drugu adresu osim Predstavničkog doma PSBiH koja bi tematizirala probleme povratnika u RS jer je riječ o 120 napada, što predstavlja trend koji izaziva nesigurnost kod povratnika.

 

Saša Magazinović iz Kluba poslanika SDP-a BiH istakao je da nije moguće ne spomenuti napad na župnika Žarka Vujicu u Kaknju ili napad na dvije starice u Lukavcu u FBiH, zbog čega bi zaključcima trebalo osuditi napade na povratnike u oba entiteta.

 

U nastavku rasprave vođena je polemika o učestalosti i broju napada na određenu povratničku populaciju po etničkoj pripadnosti, o uzrocima tih napada i načinima da budu spriječeni.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!