UTVRĐENA STRATEGIJA

Advokat Milorada Dodika otkriva: Šta će na suđenju biti prva linija odbrane njegovog klijenta?

Front18.09.23, 19:12h

Advokat Milorada Dodika otkriva: Šta će na suđenju biti prva linija odbrane njegovog klijenta?
Zašto Schmidt nije objavljen u službenom glasilu kao Visoki predstavnik? Postoji li dokument kojim je imenovan? Postoji li dokument iz kojeg se vidi kada počinje i završava njegov mandat? - pita, između ostaloga, advokat Goran Bubić

 


Advokat Milorada Dodika, Goran Bubić, danas je za N1 govorio o strategiji odbrane njegovog klijenta na suđenju zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika. Kako je kazao, više puta je prekršena presumpcija nevinosti njegovog klijenta.


Koja je taktika odbrane Dodika?


- Ne znam zašto toliko trčite u budućnost, kakva je svrha prethodnih prigovora? Možemo da tvrdimo da se ne poštuje standard poštenog suđenje, više puta je prekršena presumpcija nevinosti na štetu mog klijenta. Mi ne možemo govoriti o suđenju prije nego se riješe prethodni prigovori. Nisam je pretjerani optimista s obzirom na okruženje gdje živimo. Nismo još u fazi suđenja. Što se tiče akcija odbrane, nemamo nikakvih posebnih tajni. Prije prigovora ćemo preduzeti i druge radnje. Tražili smo da nam se dostavi optužnica koja je prvobitno napisana protiv predsjednika. želimo da vidimo je li vraćena iz razloga koje definiše zakon ili su navedene okolnosti koje upućuju na nepristrasno postupanje?


Bubić dodaje da sud može legitimno vratiti optužnicu na Tužilaštvo.


- Naša stara izreka je “kadija te tuži, kadija ti sudi”. Sud legitimno može da vrati optužnicu Tužilaštvu, ali zakon sadrži taksativno nabrojane elemente optužnice i ako je postupajući sudija vratio optužnicu jer ne sadrži neki od zakonskih elemenata, onda je to legitimno i uredu, ali ako je sudija crtao kako optužnica treba da izgleda, onda imamo razumnu sumnu da sud nije objektivan i nepristrasan.


- Prva linija odbrane jeste da ne postoji krivično djelo jer nemamo zakonodavca. Zašto Schmidt nije objavljen u službenom glasilu kao Visoki predstavnik? Postoji li dokument kojim je imenovan? Postoji li dokument iz kojeg se vidi kada počinje i završava njegov mandat? To nemamo. To je prva linija odbrane protiv nepostojećeg djela. Druga linija obrane je da visoki predstavnik u BiH uopšte ne može da donosi zakone - kazao je Bubić u razgovoru za N1.


Možemo reći da je prva linija odbrane osporavanje legitimiteta Christiana Schmidta?


- Apsolutno.


O čemu je još govorio Bubić u razgovoru za N1 čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još