Nesvakidašnji slučaj u Srbiji

Zakon je jasan: Udovica tražila muževu penziju pa saznala da je njegova ljubavnica već prima

Hronika18.09.23, 15:40h

Zakon je jasan: Udovica tražila muževu penziju pa saznala da je njegova ljubavnica već prima
Par mjeseci nakon sprovoda, podnijela je zahtjev za njegovu penziju, ali dobila je informaciju da neko drugi već prima njegovu penziju - a to je ljubavnica

 

 

Kad joj je suprug iznenada preminuo od infarkta, Beograđanka je bila u šoku od tuge, ali to se ubrzo promijenilo. Naime, saznala je da je pokojni muž imao - tajnu porodicu. Imao je ljubavnicu s kojom je imao dijete te ga je priznao.
 

Njih dvoje dobili su u braku dvoje djece koja su još uvijek maloljetna, pišu Nezavisne.
 

Par mjeseci nakon sprovoda, podnijela je zahtjev za njegovu penziju, ali dobila je informaciju da neko drugi već prima njegovu penziju - a to je ljubavnica.


Mirovinski Fond PIO obradio se službeno supruzi - objasnili su zašto ljubavnica, a ne supruga prima njegovu penziju.


Naglasili su kako prema zakonu supruga ljubavnici ne može oduzeti pravo na tu penziju. Naime, iako je to dijete vanbračno, stvar se ne može preokrenuti u korist zakonske djece i legalne supruge.


Naime, pravo na penziju u Srbiji nije ograničeno samo na bračne drugove. Pravo na to ima i vanbračni partner, pod određenim uslovima.


Vanbračni partner to pravo može tražiti ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili imaju dijete. To se pravo ne stiče automatski, već u vanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev vanbračnog partnera.
 

Također, uz zahtjev za penziju prilaže se i pravomoćna sudska odluka kojom se potvrđuje postojanje ove zajednice.
 

Osim bračnog i vanbračnog druga, pravo na nasljeđivanje mirovine mogu pod određenim uslovima ostvariti i drugi članovi porodice umrle osobe. Da bi članovi familije mogli ostvariti ovo pravo, umrli član porodice mora imati najmanje pet godina staža osiguranja, ispunjavati određene uslove ili je već bio u penziji, prenose 24sata.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još