Kore za pite i savijače najgenijalniji su izum u kuhinji. S tom će se tvrdnjom složiti obožavatelji ove vrste slastica jer im uvelike olakšava pripremu. Tanke kore možemo puniti sa slanim i slatkim nadjevima i doista je teško odabrati najbolji.
Varijacija na temu je bezbroj, a danas vam donosimo recept za kremastu savijaču s čokoladnim punjenjem koja nastaje u tren oka, a može se pripremiti i dan do dva ranije pa peči po potrebi.
Kremasta savijača s čokoladom – sastojci:
500 g kora za pite i savijače
Prvi nadjev:
3 jaja
3 žlice šećera
200 ml ulja
Pola šalice griza
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
Drugi nadjev:
Litra mlijeka
9 žlica šećera
3 vrećice pudinga od čokolade
Kremasta savijača s čokoladom – priprema:
Prvo napravi drugi nadjev. Mlijeko sipati u zdjelu, dodati šećer i pustiti da zakuha. Dio mlijeka odvojiti i pomiješati s pudingom. Puding umiješati u kipuće mlijeko, miješati dok se ne zgusne i odložiti sa strane kako bi se ohladilo.
Pripremite drugi nadjev za premaz kora. Umutite bjelanjke sa šećerom, dodajte žumanjke, ulje, griz, jogurt i prašak za pecivo.
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Za jednu štrudlu trebat će vam četiri kore pa ih tako podijelite. Ako želite manje štrudle možete motati i manje kora.
Prve tri kore premazati s mješavinom za premaz kora. Na četvrtu koru staviti puding samo na rub kore pa zarolati. Četvrta kora se ne premazuje nadjevom s grizom, već se samo uz rub stavi puding.
Ponoviti sve dok ne potrošite sve kore.
Savijače prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje pa premazati ostatkom nadjeva s grizom.
Peći oko pola sata, a kad se ohladi staviti u frižider na najmanje šest sati. Tek onda rezati i poslužiti.
Savjet: Savijaču možete puniti s bilo kojim drugim pudingom, a bobičasto voće odlično paše uz puding od vanilije, prenosi Zadovoljna.hr.
(DEPO PORTAL/mm)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!