Vijeće ministara BiH donijelo odluku

Ovo je Elvira Habota, nova direktorica Direkcije za europske integracije (DEI) BiH

Front14.09.23, 14:32h

Ovo je Elvira Habota, nova direktorica Direkcije za europske integracije (DEI) BiH
Elvira Habota ima dugogodišnje iskustvo u radu sa međunarodnim organizacijama i bila je direktno uključena u proces reforme odbrane u BiH. Na listi eksperata ADS FBiH za evropske integracije

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za državnu službu BiH, imenovalo je Elviru Habotu za direktoricu Direkcije za europske integracije (DEI) BiH, na mandat od pet godina, počevši od 03.10.2023. godine.


Istovremeno, doneseno je Rješenje o razrješenju dosadašnjeg direktora DEI BiH Edina Dilberovića, koje stupa na snagu 02.10.2023. godine.


Rođena u Sarajevu, gdje je diplomirala i magistrirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odsjek međunarodni odnosi i diplomatija. Njen radni angažman datira od 1996. godine, od kada je aktivno i direktno involvirana u iznimno važne reformske procese u BiH, počev od prvih poslijeratnih višestranačkih izbora kada je radila u timu Posmatračke misije Evropskog komiteta (ECMM). 


Nakon toga, skoro 13 godina radila je u okviru međunarodnih institucija, u oblasti euroatlanskih integracija, kada je bila direktno uključena u implementaciju reforme odbrane BiH unutar glavnog tima za pomoć i podršku programa zasnovanih na NATO standardima, te izradu i implementaciju Procesa planiranja i revizije (PARP), Individualnog partnerskog programa (IPP), Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), Pregleda odbrane, Izvještaja Komisije za reviziju i reformu odbrane, te dio tima odgovornog za izradu ključnih zakonskih akata o odbrani BiH.


Skoro tri godine bila je zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kao prvi sekretar, a od 2013-2020 godine počinje raditi u Parlamentu Federacije BiH na mjestu savjetnice predsjedavajućeg za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Tokom tih godina, obavljala je i poslove glavnog koordinatora federalnog Parlamenta za Twinning projekte Evropske unije koji se odnose na sve parlamente u BiH, a koji su imali za cilj da jačaju ulogu parlamenata u BiH u kontekstu EU integracija. Također, bila je i član Uređivačkog tima za izradu Biltena o evropskim integracijama parlamenata u BiH, te koordinator ove zakonodavne institucije za Parlamentarni forum za evropske integracije BiH.


Od januara 2020. godine, obavlja dužnost šefa Odsjeka za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, te poslove sekretara Komisije za evropske integracije ovoga Doma. Član je Radne grupe za političke kriterije u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija BiH, te se nalazi na listi eksperata ADS FBiH za evropske integracije za izbor državnih službenika.


Paralelno s tim učestvovala je na brojnim međunarodnim edukacijama, konferencijama, programima i seminarima vezanim za evropske integracijske procese, te u kontinuitetu nadograđivala dugogodišnje iskustvo u civilnom, vojnom i diplomatskom sektoru.


Aktivno govori engleski jezik.


(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!