šta traže Murphy i Sattler

Je li pismo Vladi FBiH upozorenje ili više nema podrške SAD i EU?! Novalić: 'Mojoj Vladi to nisu smjeli ni predložiti!'

Front05.09.23, 12:17h

Je li pismo Vladi FBiH upozorenje ili više nema podrške SAD i EU?! Novalić: 'Mojoj Vladi to nisu smjeli ni predložiti!'
Poznato je da je nova vlast predvođena Trojkom imala (i ima još uvijek) snažnu podršku međunarodne zajednice – a na čelu su upravo SAD i EU

 

 


Pismo koje su ambasadori SAD i EU, Michael Murphy i Johann Sattler, uputili Vladi FBiH može se čitati i kao svojevrsno upozorenje. Posebno kada se u obzir uzmu ranije izjave ovih ambasadora.


Naime, jučer je objavljeno pismo u kojem dvojica ambasadora podsjećaju Vladu FBiH na obaveze koje je čekaju, a u fokusu je nekoliko stvari – depolitizacija javnih preduzeća, borba protiv korupcije, a najviše pažnje je privuklo davanje aerodroma pod koncesiju.


U pismu ambasadori navode da očekuju da se ove stvari rješavaju brzo, a posebno ističu aerodrome kao nešto što se ne može više odugovlačiti. Ova teza je i najmanje jasna – posebno kada je u pitanju Aerodrom Sarajevo koji posluje u plusu.


Poznato je da je nova vlast predvođena Trojkom imala (i ima još uvijek) snažnu podršku međunarodne zajednice – a na čelu su upravo SAD i EU.


Krajem juna Sattler i Murphy održali su veliki politički sastanak sa članovima Vlade FBiH i parlamentarcima, i tad su nagovijestili da od Vlade očekuju realizaciju određenih stavki. Inače – podrške više nema, prenosi Raport.


Posebno je Murphy tad bio precizan i jasan.


“Razgovarali o vrlo važnim reformama. Tu mislim i na pitanje vladavine prava i donošenje potrebnih propisa koji će omogućiti upravljanje i transformaciju javnih preduzeća kako bi se kreiralo još više radnih mjesta”, kazao je Mrphy pa nastavio:


“Dvije su ključne poruke. Spremni smo pomoći svim onim liderima koji su spremni da isprazne priče pretvore u konkretne. Smatrat ćemo odgovornima one koji propuste ovu priliku za promjenu zarad vlastitih, uskih interesa. Na kraju bih dodao još dvije stvari. Prilike kao što je ova su rijetke, i jednom kad kad odu, otišle su zauvijek. Nema nazad. Nadam se da će ova Vlada potpuno iskoristiti ovu šansu”.


Dakle, podrška ima svoju cijenu – realizacija stavki za koje međunarodna zajednica misli da su dobre.


Novalić o pismu ambasadora Vladi FBiH: Ovo mojoj Vladi nisu smjeli ni da predlože, znali su da to neće proći!


Bivši premijer i zastupnik SDA u Predstavničkom domu FBiH Fadil Novalić komentirao je jučerašnje pismo koje je Vlada FBiH dobila od ambasadora SAD i EU.


Novalić navodi da je to ‘program rada’ kojeg njegovoj Vladi nisu smjeli ni pomisliti da predlože.


- Jučer je nametnuti Nikšić napismeno dobio ‘program rada’ koji njegova nametnuta vlada nema. Taj program, naravno, sadrži instrukcije čijim slijeđenjem bi se odužio onima koji su ga nametnuli suspenzijom Ustava... Ne treba sumnjati da će nova Vlada na to pristati te smatra da će se tako ispuniti obećanja ‘stranim centrima moći’, a FBiH učiniti energetski ovisnom i oduzeti joj ključnu infrastrukturu. Ovo mojoj Vladi nisu smjeli ni pomisliti da predlože, jer su znali da ne može proći - naveo je Novalić.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 108

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još