Aktuelna tema

Kako je Telekom Srbije otkupio prava televizije Hayat?

Mediji26.08.23, 10:49h

Kako je Telekom Srbije otkupio prava televizije Hayat?
Podsjetimo, United Grupa objavila je 2020. godine informaciju da su od 20. januara te godine morali uskratiti program Hayat TV mnogobrojnoj dijaspori u svijetu koja je taj program pratila preko njihovih platformi, jer je vlasnik Hayata Elvir Švrakić donio odluku da napravi ekskluzivni dogovor samo sa Telekomom Srbija, čiji je vlasnik Republika Srbija

 

 

Uticaj Aleksandra Vučića i Srbije u Bosni i Hercegovini koji ostvaruje milionima Telekoma Srbije top je tema bh. nezavisnih medija, piše N1.


Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković kazao je jučer da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima ozbiljan projekat kojim je javnim preduzećima napravio ozbiljan impakt i prodor u regionalna tržišta ubacujući i političke teme.
 

“On to radi jako dobro za sebe i svoj interes, a mi na to nismo adekvatno reagirali.”
 

Konaković je zatim govorio i o televiziji Hayat.
 

“Postoje televizije koje se busaju u patriotska prsa više od ostalih, pa su Telekomu Srbije prodali svoja prava za BiH.”
 

Podsjetimo, United Grupa objavila je 2020. godine informaciju da su od 20. januara te godine morali uskratiti program Hayat TV mnogobrojnoj dijaspori u svijetu koja je taj program pratila preko njihovih platformi, jer je vlasnik Hayata Elvir Švrakić donio odluku da napravi ekskluzivni dogovor samo sa Telekomom Srbija, čiji je vlasnik Republika Srbija.
 

“Vlasnik televizije Hayat Elvir Švrakić, koji se do sada javno hvalio da nikada nisu mijenjali ‘pravac, boju i dres’, ovaj put je donio odluku da napravi ekskluzivni dogovor samo sa Telekomom Srbija koji je u vlasništvu države Srbije i tako uskrati program korisnicima NetTV Plus u dijaspori”, naveli su tada iz United Grupe.Elvir Švrakić obrazložio je tada da su odlučili potpisati ekskluzivni ugovor sa kompanijom VIP Networks iz Portugala te dati prava toj kompaniji da pregovara sa ostalim operaterima o uslovima distribucije Hayat TV. Naknadno je putem SMS-a, na upit novinara N1 saopćio da je riječ o kompaniji VIP Team.
 

“Na tenderu je najbolje uslove ponudila kompanija VIP Networks iz Portugala i s njima smo sklopili ugovor i o tome obavijestili u junu mjesecu NetTV plus. U ovih proteklih sedam ili osam mjeseci oni se nisu uspjeli dogovoriti oko uslova i preuzimanja Hayatovih kanala. Ta kompanija je dobila prava za prodaju svim ostalim kompanijama koje se bave ovim poslom da preuzimaju signal TV Hayat. Oni su vodili pregovore i s NetTV Plus, međutim na kraju se nisu uspjeli dogovoriti”, kazao je tada Švrakić.
 

Iz United Grupe u tom su periodu saopštili da su svi njihovi pokušaji da produže ugovor sa Hayat TV propali, te da su za pregovore bili upućivani na Telekom Srbije, tamošnju državnu kompaniju.
 

Švrakić je tada kazao da nikoga nije uputio na Telekom Srbije, te da je sve u vezi pregovora prepustio kompaniji kojoj je prodao ekskluzivna prava na emitovanje programa Hayat TV. Ipak, nije demantovao da je znao da je ta kompanija VIP povezana sa Telekomom Srbije.
 

N1: To je VIP Networks koji prema vašim tvrdnjama nema nikakve veze sa Telekomom Srbije?

“Ima, kako da nema. Ja kako znam VIP Networks je vlasnik GOforTV platforme i oni su otkupili prava za platformu GOforTV”, odgovorio je Švrakić.
 

Zbog povezanosti s Telekomom Srbije, uprkos svim naporima, United Grupa tada, kako su saopštili, nije dobila mogućnost da pregovara i ponudi novac za distribuciju Hayata i tako omogući svojim korisnicima u dijaspori gledanje tog programa.
 

“Obavještavamo sve građane Bosne i Hercegovine koji žive u dijaspori, da smo već dugo na meti neprofesionalnog ponašanja rukovodstva Telekoma i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji”, kazali su tada iz United Grupe.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 137

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još