podugačak spisak

'Majke đeci pokrivaju oči, a starice se krste': Crnogorci otkrili šta najviše mrze kod turista, a ko su im najgori gosti...

Lifestyle25.08.23, 19:20h

'Majke đeci pokrivaju oči, a starice se krste': Crnogorci otkrili šta najviše mrze kod turista, a ko su im najgori gosti...
A ja onda priđem i ljubazno saopštim: ‘Imate taman toliko vremena da pođete da se obučete i vratite, dok vam obrok ne bude spreman, jer tako goli nećete seđet!’

 

 

 

Cjenkanje u restoranima, puštanje muzike na plaži “sa peškira”, bacanje đubreta “đe se stigne”, paradajz, pečeno pile i paštete u cegerima, šetnja gradskim ulicama i po prodavnicama u kupaćim kostimima, neke su od najčešćih “sitnih grešaka”, na kojima lokalno stanovništvo crnogorskog primorja zamjera turistima, ne samo iz Srbije i regiona, već iz čitave Evrope i svijeta.


- Najbolji gosti su Amerikanci, a najgori su Turci - kaže za Nova.rs Mladen, menadžer restorana u Starom gradu u Kotoru.


Tokom cijele godine ovaj primorski grad vrvi od turista sa svih strana svijeta, koji pristižu luksuznim kruzerima, a tokom ljetne sezone traže mjesto više u skupim restoranima.


- Amerikanci su najbolji jer nikad ne izvoljevaju kod porudžbina, ne traže da mijenjaju sto po dva, tri puta. Uvijek pitaju za savjet za večeru i ono što im konobar preporuči, uglavnom usvoje. I, naravno, daju dobar bakšiš - sa osmijehom priča Mladen.


Turcima, sa druge strane, uvijek nešto smeta.


- Bila nam je nedavno porodica iz Turske, dva puta su mijenjali sto jer traže bolji pogled, pa dio gdje nema komaraca ni mušica, i nikad kraja. Kad im stigne račun, obavezno se cjenkaju, kao da smo na pijaci i kao da nisu vidjeli meni u kojem jasno pišu cijene. Ljudi sjednu u ozbiljan restoran u Starom gradu, a ponašaju se kao da su u birtiji pod mostom ili u plažnom baru - priča sagovornik Nove.rs, koji već dvije decenije organizuje rad u nekoliko ugostiteljskih objekata na primorju.


Važno je da se gost raspita o restoranu u kojem planira da večera, ističe on, da uvijek pogleda cijene prije porudžbine, ako je limitiran sa novcem, i da naravno provjeri treba li pristojno da se obuče.


- Dođu u elitni restoran i sjednu za sto u šortsu za kupanje i bez majice, sa djevojkama u kupaćim kostimima, po mogućstvu onim ‘tanga’. Naruče kod konobara, a ja onda priđem i ljubazno saopštim: ‘Imate taman toliko vremena da pođete da se obučete i vratite, dok vam obrok ne bude spreman, jer tako goli nećete seđet!’. Učimo ljude pristojnosti, ali njih jednostavno nije briga. Neka pravila moraju da se poštuju, pa i po cijenu gubitka gostiju i para - priča sagovornik iz Kotora.


Za Crnu Goru vole da kažu da je “ekološka država”. Ipak, jek sezone, jul i avgust, najposjećenije gradske plaže u Budvi, Baru, Sutomoru, Ulcinju pretvara u deponije. I more se guši u smeću, koje talasi izbacuju na obalu braneći se od prljavštine.


Šta još Crnogorci zamjeraju turistima čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još