Fascinantno

Klinički mrtvom Amerikancu presađen bubreg svinje: Organ radi i 32. dan od operacije

Lifestyle20.08.23, 19:54h

Klinički mrtvom Amerikancu presađen bubreg svinje: Organ radi i 32. dan od operacije
Životinjski organ još uvijek funkcionira i u tijelu klinički mrtvog čovjeka

 

 

Doktori u New Yorku 14. jula obavili su operaciju na 57-godišnjem muškarcu koji je bio moždano mrtav te ga uspijevaju održati na životu već više od mjesec dana nakon što su mu izvadili bubrege i jedan zamijenili bubregom svinje.

 

Svinjski bubreg funkcionira i 32 dana nakon transplantacije na moždano mrtvome muškarcu koji nema izgleda za oporavak, a to je najdulje razdoblje u kojemu ljudski organizam nakon ovakve operacije nije odbacio životinjski organ, objavio je jučer američki znanstveni tim koji je operaciju izveo, pišu američki mediji. 

 

Životinjski organ još uvijek funkcionira i u tijelu klinički mrtvog čovjeka

 

Respirator održava rad srca 57-godišnjeg Mauricea Millera kao i funkcioniranje ostalih organa, a svinjski bubreg proizvodi urin i ostale uobičajene nusprodukte.

 

U ovome eksperimentu životinjski organ još uvijek je funkcionalan u tijelu čovjeka, čak i klinički mrtvoga, i to je daleko najdulje postignuto vrijeme, ističu liječnici. Stručnjaci su koristili bubreg genetski modificirane svinje kako bi spriječili da ga ljudsko tijelo prepozna kao strani objekt i odbaci.

 

Dr. Robert Montgomery, koji vodi NYU Langone Transplant Institute, izrazio je nadu da će ovim zahvatom pokazati kako bubreg može uspješno funkcionirati i kod moždano mrtve osobe.

 

Znanstvenici sada bolje znaju kako izgleda kada svinjski bubreg zamijeni sve funkcije ljudskog

 

- Nada se i da će time utrti put mogućnosti da Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri klinička ispitivanja i na živim ljudima. "Sada smo stekli puno bolji osjećaj o tomu kako izgleda kada svinjski bubreg zamijeni sve funkcije ljudskoga. FDA nam uvijek o tomu postavlja pitanja - rekao je. 

 

Montgomeryjev tim s NYU Langonea i skupina liječnika sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu ranije su dokazali da svinjski bubreg može funkcionirati u tijelu moždano mrtve osobe nekoliko dana.

 

Dr. Montgomery, koji je i sam prošao transplantaciju srca, smatra jako važnim da se pacijentima na listi čekanja osigura što veći broj organa.

 

- Trenutačno oko 40 posto pacijenata koji čekaju na transplantaciju umre prije nego što stignu na red za operaciju - podsjetio je.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!