ISTORIČAR ZORAN PEJAŠINOVIĆ

Bosna i Hercegovina kao država ne postoji 200 nego 15 godina

Arhiva01.12.10, 09:24h

Pejašinović je ovo kazao, komentarišući izjavu visokog predstavnika Valentina Incka da je "Dejton potvrdio granice, stare granice, najstarije u Evropi, jer samo Švajcarska i Bosna nisu mijenjale granice posljednjih 200 godina".

kraljevina bosna.

Karta Kraljevine Bosne iz 1391 godine

Bosna i Hercegovina kao država ne postoji 200 nego 15 godina. Kao Republika u sastavu SFRJ ona postoji od 1943. godine i od tada se može pratiti njen razvoj u ovim granicama, rekao je istoričar Zoran Pejašinović.

- Tačno je da se granice Švajcarske nisu mijenjale, ali sadašnje granice BiH ne postoje 200 godina, već 67 godina. Bosna je više od 400 godina bila pod turskom vlašću kao provincija, pa 40 godina pod Austrougarskom. Ni u Kraljevini Jugoslaviji Bosna nije imala status države. Dakle, BiH nikada nije bila država sve do 1995. godine - rekao je Pejašinović.

On ističe da nije tačna ni priča o nepromjenjivim granicama Bosne.

- Ako se misli na bosanski pašaluk iz turskog vremena kao nekakve granice BiH onda nije tačno da granice nisu mijenjane. Granice BiH kao turskog pašaluka obuhvatale su dijelove Like, te novopazarski Sandžak u današnjoj Srbiji. Karlovačkim mirom Bosna je dobila drugačije granice - kaže Pejašinović.

I istoričar Čedomir Antić kaže da Bosna i Hercegovina kao država ne postoji 200 godina, a s njim se slaže i istoričar Aranđel Smiljanić.

- Postojala je kao teritorijalna jedinica u okviru turskog carstva, a ne kao država. Granice slične današnjim postoje od 1699. godine kada je potpisan Karlovački mir. Tada su utemeljene granice na Drini i na Uni - rekao je Smiljanić i dodao da teritorija Bosne ipak ni tada nije bila identična današnjoj, niti je ona bila država.

Magistar istorije Goran Latinović rekao je da su poznata nastojanja sarajevskih političkih krugova da državnost BiH pokažu kao neprekinuti kontinuitet od srednjeg vijeka do savremenog doba, ali da istorijske činjenice ne govore u prilog tome.


- Incko je vjerovatno mislio na Svistovski mir (Svištovski mir) iz 1791. godine, ali tada nije postojala BiH, čak ni kao jedan političko-administrativni subjekt i njegovim odredbama utvrđena je austrijsko-turska granica. U suštini, o granicama BiH ne može se ni govoriti prije 1878. godine, osim ako se ne misli na granice dviju odvojenih istorijskih i geografskih oblasti - istakao je Latinović. Glas Srpske/DEPO/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook