Ima ga doslovno u svemu

Ovo je tajni sastojak kojeg proizvođači ubacuju u hranu da vam bude finija i da na nju puno trošite

Lifestyle20.07.23, 13:19h

Ovo je tajni sastojak kojeg proizvođači ubacuju u hranu da vam bude finija i da na nju puno trošite
Prema procjenama stručnjaka, dnevni unos ugljikohidrata u organizam treba biti 55 do 65 posto ukupnog dnevnog unosa, od čega na šećere treba otpasti maksimalno 10 posto

 

Nije pretjerano važno što pazite i ne jedete slatko - koliko god vodili brigu o kalorijama, ne možete izbjeći u organizam unositi šećere jer se oni nalaze u većini slane hrane, a u nekim namirnicama ima ga šokantna količina, prenosi Jutarnji.

 

Naime, kako bi slana hrana imala bolji okus, proizvođači u nju dodaju šećer, a njega potrošači najčešće prilikom konzumacije ne mogu detektirati pa nisu niti svjesni koliko su kalorija unijeli u organizam.

 

Velika škrtica odabrala je nekoliko artikala s polica domaćih trgovina pa u našem kratkom videu možete pogledati koji su od njih krcati šećerom, kao i koliko to zapravo šećera unosite u organizam prilikom njihove konzumacije.

 

Ima ga doslovno u svemu - tjestenini, konzerviranom povrću i brojnim drugim namirnicama, a uobičajeno je i da što nam je hrana finija, to u sebi sadrži više ovog opasnog sastojka.

 

Prema procjenama stručnjaka, dnevni unos ugljikohidrata u organizam treba biti 55 do 65 posto ukupnog dnevnog unosa, od čega na šećere treba otpasti maksimalno 10 posto. No, analiza artikala koje smo kupili pokazala je kako nerijetko u organizam nesvejsno unosimo i puno više, zbg čega je važno čitati deklaracije onoga što kupujemo.

 

Video pogledajte na linku.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!