FOTO/ U Domu omladine Banjaluka

Otvorena izložba 'Demofest' plakata: Proglašeni dobitnici nagrade 'Goran V. Janković'

Zabava20.07.23, 10:57h

Predsjednik žirija Mladen Miljanović rekao je da su se najbolji radovi izdvojili vizuelnom originalnošću, kompozicijskom kompleksnošću, te prisutnim dekorativno ilustrativnim elementima

 

 

Izložba plakata pristiglih na konkursu za nagradu “Goran V. Janković” na temu “Demofest-a” otvorena je u srijedu, 19. jula u Domu omladine Banjaluka. 

 

Pored izložbe koja je otvorena za sve zainteresovane tokom tri dana trajanja festivala “Demofest”, od 20. do 22. jula, dodijeljene su i prestižne nagrade za najbolje plakate. 

 

Prva nagrada u iznosu od 2.000 KM dodijeljena je Ani Jovanović iz Banjaluke, drugu nagradu u iznosu od 1.000 KM odnio je Mateo Osnek iz Sarajeva, dok je treća nagrada u iznosu od 500 KM pripala Marinu Tokiću i Jani Pitalo iz Splita. Specijalni pomen otišao je u ruke Aleksi Dovedenu iz Banjaluke. 

 

Na raspisanom regionalnom konkursu za dizajn plakata, pristiglo je ukupno 237 radova od 137 autora i autorki. Stručni žiri u sastavu prof. mr. Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, odsjek grafički dizajn), prof. dr Mladen Miljanović (Akademija umjetnosti – UNIBL, smjer intermedijalne umjetnosti), ma. docent Vladimir Klepić (Akademija umjetnosti – UNIBL, smjer grafički dizajn), kao i kreativni direktori “Aquarius-a” Dejan Šijuk i Aleksandar Živanić je imao složen zadatak da izabere 31 rad koji će biti predstavljen na izložbi, kao i na bilbordima širom Bosne i Hercegovine. 

 

Ovogodišnje takmičenje bilo je otvoreno za sve mlade kreativce, mlađe od 35 godina, kako bi kroz ovaj poziv i izložbu bili regionalno prepoznati, ali i valorizovani kao autori. 

 

Predsjednik žirija Mladen Miljanović rekao je da su se najbolji radovi izdvojili vizuelnom originalnošću, kompozicijskom kompleksnošću, te prisutnim dekorativno ilustrativnim elementima. 

 

“Osnovnim principima kojima se vodio stručni žiri, a koji su na kraju doveli do izbora najboljih su bili da je predloženo rješenje u skladu sa duhom, imidžom i idejom slobode izražavanja Demofesta. Tri nagrađena rješenja su na originalan način interpetirala suštinu festivala”, rekao je Miljanović. 

 

Muzički festival “Demofest” nastao je kao interni projekat agencije “Aquarius”, koja je još prije 30 godina u svoje temelje ugradila ljubav i posvećenost prema grafičkom dizajnu i kreativnoj komunikaciji. Sve to ne bi bilo moguće bez jednog od osnivača “Aquarius-a”, Gorana V. Jankovića, koji nas je nažalost prerano napustio, a po čijem imenu je danas nazvana ova nagrada. Inače, Janković je bio slikar, dizajner, doktor ekonomije, profesor i osnivač odsjeka za grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. 

 

Direktorica “Aquarius-a”, Brankica Janković je rekla da je za nju ovo veoma emotivan trenutak te da je iskreno raduje da se za ovu nagradu prijavilo ovoliko mladih i talentovanih ljudi.

 

“Ova izložba i nagrada koja nosi Goranovo ime je za našu porodicu jako važna. Ustvari, ova nagrada je važna za cijelu Aquaruis porodicu. Zato sam veoma ponosna jer se ovoliko mladih kreativaca iz cijelog regiona prijavilo na konkurs, pokazavši koliko talenta ima oko nas”, kazala je Janković. 

 

Podsjećamo, izložba radova prispjelih na konkurs za najbolji plakat “Goran V. Janković” održava se u sklopu regionalnog festivala demo bendova “Demofest” i biće otvorena za sve zainteresovane do nedjelje.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!