JEDNA DRUGAČIJA PORUKA IZ BIH

Na SEE Festivalu Paris Berlin Washington nagrađen film o avangardnoj grupi Collegium Artisticum

Kultura10.06.23, 19:14h

Na SEE Festivalu Paris Berlin Washington nagrađen film o avangardnoj grupi Collegium Artisticum
Saida Mustajbegović, autorica filma, kaže da je važno iz Bosne i Hercegovine poslati jednu drugačiju poruku, te da joj je zato važna i ova nagrada

 

 


Dokumentarni film "Ritmovi i boje nemira – Collegium Artisticum 1939. – 1941" autorice Saide Mustajbegović na 13. izdanju South-East European Film Festivala odlukom američkog žirija proglašen je najboljim dokumentarnim filmom. Ovu nagradu je podijelio sa mađarskim filmom "Spasitelj".


Saida Mustajbegović je u izjavi za Fenu navela da je važno iz Bosne i Hercegovine poslati jednu drugačiju poruku, te da joj je zato važna i ova nagrada.


- Da pričamo o jednoj drugačijoj Bosni i Hercegovini, da pokažemo da umjetnost ima višestruku ulogu i da je važna. Da se svaki trud, novac i energija uloženi u umjetnost isplate. Važno je i pričati priču o avangardnoj grupi Collegium Artisticum, jer je to bila jedinstvena grupa u Evropi. U ovom djelu Evrope zasigurno - podvukla je Mustajbegović za Fenu.


South-East European Film Festival imao je evropski i američki žiri. Evropski žiri u sastavu: Frosa Pejoska-Bouchereau, predsjednica, Igor Stanković, Frederic Fappani von Lothringen i Yves Rousslet, za najboljeg glumca proglasili su Mikija Manojlovića iz Srbije, za najbolju glumicu Ivu Filipović iz BiH. Iz Bosne i Hercegovine je i najbolji scenarista Mirza Begović, a najbolji kratki film je "Amanet" (BiH).  


Nagrade američkog žirija u sastavu: Roman Kostovski, predsjednik, Patricia Corbett i Jacqueline Headington, najboljim glumcem proglasili su Cenk İzgören, Turska, najboljom glumicom Jovanu Stojiljković, Srbija, najboljim scenarijem Đorđe Milosavljević, Nenad Pavlović, Živojin Pavlović, Srbija, najboljim režiserom Nedeljko Kovačić Srbija, naboljim igranim filmom "Vera", Srbija, najboljim kratkim filmom "Sugar People", Makedonija, a najboljim dokumentarnim filmom "Spasitelj" (HUN) i "Boje i ritmovi nemira" (BiH).


SEE a Paris (South-East European Film Festival) je međunarodni filmski festival 15 zemalja jugoistočne Evrope. Na festivalu se prikazuje izbor igranih, kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Pored ovih 15 zemalja, sve ostale zemlje članice MEDIA uključene su u selekciju festivala kao producenti ili koproducenti “SEE filmova”.


Festival SEE organizuje Međunarodni univerzitet EUROPA PRIMA – Skoplje i njegova podružnica “EFA Produkcija”, uz partnere: Humboldtov univerzitet iz Berlina, INALCO – Pariz i SEE Udruženje – Pariz.


SEE festival je zamišljen da predstavi najbolje od aktuelne bioskopske produkcije iz regiona jugoistočne Evrope i da je približi kulturnoj sferi ostatka Evrope.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!