U četvrtak, 15. juna

Ne propustite detektivsku dramu: 'Mišolovka' Agathae Christie premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Kultura10.06.23, 13:24h

Ne propustite detektivsku dramu: 'Mišolovka' Agathae Christie premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 17. juna sa početkom u 19:30 sati

 

 
U četvrtak, 15. juna sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sarajevsku publiku očekuje premijerno izvođenje krimi-misterije „Mišolovka“ spisateljice Agathae Christie, u režiji Branka Vekića.
 
U predstavi igraju: Filip Radovanović, Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Enes Kozličić.
 
- Namjera nam je da napravimo predstavu koju će publika voljeti i stalno joj se vraćati, otkrivajući nove pojedinosti sa svakim novim gledanjem. Radnja se odvija u periodu poslije rata, u pansionu nadomak Londona, u kom se, snijegom okovana, našla grupa ljudi, koji su na različite načine povezani sa jednim ubistvom. Niko nikoga istinski ne poznaje, niti se ikome može vjerovati. Savršena situacija za krimi-misteriju, koju Agatha Christie vodi na način kako to samo ona zna, postavljajući  likove u situacije koje ih prisiljavaju da otkriju svoje karaktere i međusobne relacije.
 
U drugom pojavnom sloju, ova predstava komunicira oštru kritiku društva u kome je laž pravilo ponašanja, nevine žrtve se marginaliziraju i relativiziraju, dok se krivica negira ili predstavlja kao vrlina.
 
Sa autorskim timom sam, u okviru ograničenja koja smo imali, insistirao na autentičnosti perioda i mjesta radnje, tako da je ta saradnja bila veoma zabavna i pružila mi priliku da radim sa ljudima u koje beskrajno vjerujem. Glumačka podjela sastavljena je i od veterana naše scene i od mladih snaga, a ta mješavina talenta svaki dan pruža nove stimulanse, kako meni samome, tako i međusobno.
 
Prilika da ponovo radim u Narodnom pozorištu za mene predstavlja ogromnu radost, jer sam se u njemu praktično rodio i odrastao, budući da je moja majka bila član ansambla baleta ove kuće. Ona je također jako voljela djela Agathae Christie, tako da rad na ovoj predstavi za mene ima dodatni emotivni značaj.
Za kraj, ostaje mi da se zahvalim autorskom timu i glumcima, a publiku pozivam da dođu da bismo zajedno uživali u ovom djelu.– izjavio je reditelj predstave Branko Vekić.
 
Dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, koreografkinja je Selma Štrbo Arnautović, kostimografska i scenografska rješenja radi Sabina Trnka.
 
premijera
 
Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 17. juna sa početkom u 19:30 sati.
 
Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili rezervisati putem web stranice www.nps.ba
 
Radno vrijeme blagajne :
 
- Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.
- Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.
 
(DEPO PORTAL/af)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!