bh novinari upozoravaju

Tužilaštvo mora istražiti prijetnje novinarima Capitala, a ne njih isljeđivati

Mediji09.06.23, 13:55h

Tužilaštvo  mora istražiti prijetnje novinarima Capitala, a ne njih isljeđivati
Prijetnje su uslijedile nakon što je novinarka Ninković od Umićevića zatražila komentar o tome je li bio u sukobu interesa kao odbornik Skupštine grada Banja Luka, kada je dodijeljen grant RK „Borac“ u kojem je Umićević član uprave

 

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci da hitno pokrene istragu o prijetnjama novinarki i uredniku portala Capital i zatraži sankcije za napadača Marinka Umićevića, umjesto što izdaje nalog za ispitivanje vlasnika ovog portal samo zato što su prijetnje snimljenje i javno objavljene.


Upravni dobor BH novinara podsjeća da je glavni i odgovorni urednik Capitala Siniša Vukelić u četvrtak dao izjavu u policiji u svojstvu svjedoka po krivičnoj prijavi Marinka Umićevića, odbornika SNSD–a u Skupštini grada Banja Luka, privrednika i nositelja više javnih funkcija. Umićević je optužio urednika Capitala za nezakonito snimanje i objavljivanje telefonskih prijetnji iz januaru prošle godine koje je uputio Siniši Vukeliću i novinarki Bojani Ninković.


Prijetnje su uslijedile nakon što je novinarka Ninković od Umićevića zatražila komentar o tome je li bio u sukobu interesa kao odbornik Skupštine grada Banja Luka, kada je dodijeljen grant RK „Borac“ u kojem je Umićević član uprave.  


Za Upravani dobor BH novinara je neprihvatljivo da Tužilaštvo istražuje novinare Capitala koji su bili žrtve prijetnji i zastrašivanja, umjesto da su istraživačke potencijale i zakonska ovlaštenja u januaru 2022. godine usmjerili ka istrazi Umićevićevih prijetnji i ugrožava sigurnosti novinara, čija je zadaća bila da istražuju  potencijalno nezakonitu odluku o dodjeli javnog novca i umiješanosti odbornika Umićevića u njeno donošenje.  
 

Ovom prilikom podsjećamo Tužilašto u Banjoj Luci na Deklaraciju o zaštiti istraživačkih novinara iz 2007. kojom je Vijeće Evrope naložilo državama članicama da štite slobodu izražavanja novinara ne samo nakon što publikuju određene istraživačke priče, već i tokom istraživanja tema od javnog značaja. U ovom dokumentu se izričito traži od članca Vijeća Evrope i lokalnih vlasti da poduzmu “odgovarajuće mjere koje su osmišljene da osiguraju ličnu sigurnost medijskih profesionalaca, a posebno onih koji su uključeni u istraživačko novinarstvo, i brzo i efikasno riješe slučajeve nasilja nad novinarima ili zastrašivanja novinara.”
     

Kako je Bosna i Hercegovina članica Vijeća Evrope, a pravosuđe jedan od stubova vlasti, Upravni odbor BH novinara obavještava javnost kako će advokatski tim Linije za pomoć novinarima podnijeti krivičnu prijavu ne samo protiv Marinka Umićevića, koji je prijetio novinarima Capitala i zastrašivao ih, već i protiv Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka zbog nepravovremenog postupanja u slučaju prijetnji Bojani Ninković i Siniši Vukeliću, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara. 


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!