KO ĆE liječit TURISTE

Teško stanje na primorju: Turističke ambulante podbacile, na otocima je stanje dramatično

Hronika08.06.23, 19:09h

Teško stanje na primorju: Turističke ambulante podbacile, na otocima je stanje dramatično
S druge strane, primarna zdravstvena zaštita i ovo ljeto dočekuje sa strahom od nove navale pacijenata, jer za medicinsko osoblje u ambulantama primarne zdravstvene zaštite u priobalju tijekom ljeta godišnjeg odmora nema

 

Na šibenskom području četiri liječnika zbrinjavaju 9500 redovnih pacijenata i gotovo 9000 ljudi koji borave u vikendicama, a onda još i 250.000 turista tokom sezone. Stanje je to na obali, posvjedočila je Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

 

Kritično je i u Primorsko-goranskoj županiji, na Lošinju, Cresu, Susku… gdje četiri ili pet otoka ima samo jednog doktora, piše Novi list

 

Ministar zdravstva Vili Beroš, uz sve te probleme, je tjedna poslao naputak bolnicama da na godišnji odmor istovremeno ne ide više od trećine osoblja s onih odjela gdje se na preglede čeka dulje od osam mjeseci. Na taj se način nastoji izbjeći dosadašnja praksa smanjivanja broja obavljenih dijagnostičkih postupaka u bolnicama tijekom ljetnih mjeseci, jer se pacijente za mnoge pretrage naručuje tek za rujan, a za čitav niz dijagnostičkih pretraga prema saznanjima resornog ministarstva izvršenost ljeti pada ispod 50 posto.

 

S druge strane, primarna zdravstvena zaštita i ovo ljeto dočekuje sa strahom od nove navale pacijenata, jer za medicinsko osoblje u ambulantama primarne zdravstvene zaštite u priobalju tijekom ljeta godišnjeg odmora nema.

 

- Dok se u bolnicama godišnji odmori Beroševim naputkom limitiraju na dva do tri tjedna, u ambulantama primarne zdravstvene zaštite, osobito na Jadranu, tijekom ljeta takav godišnji odmor ne mogu ni zamisliti - rekla je Ban Toskić i dodala:

 


- Mi smo na rubu izdržljivosti i to traje godinama. Kako će izdržati priljev turista, ne znam. U obiteljskoj medicini, praksa je da dok jedan liječnik koristi godišnji odmor, njegov kolega radi dvostrukim intenzitetom pa tako unaprijed »odradi« svoj godišnji. Tijekom ljeta nije rijetkost da jedan liječnik pokriva tri, pa i četiri ordinacije, da bi njegov kolega mogao koristiti godišnji odmor - ističe.

 

Turističke ambulante trebale bi pomoći u pružanju zdravstvene skrbi tijekom sezone, ali ih turisti izbjegavaju u širokom luku, jer je riječ o zdravstvenoj usluzi koja se plaća, a kod bilo kojeg liječnika primarca mogu dobiti uslugu preko zdravstvenog osiguranja.

 

Dok se u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Vladi nadaju sezoni na razini 2019., liječnici su na rubu izdržljivosti i te će mjesece najžešće sezone morati izdržati nadljudskim snagama.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još