PREGOVORI U TOKU

Uskoro direktna linija Sarajevo - Prag i brza cesta Bihać - Sarajevo - Podgorica

Biznis Klub08.06.23, 17:33h

Uskoro direktna linija Sarajevo - Prag i brza cesta Bihać - Sarajevo - Podgorica
Istovremeno, iskazana je spremnost za jačanje saradnje i prijenos bogatog znanja i iskustva koje Praški aerodrom ima u svom uspješnom poslovanju a koje može biti primijenjeno na aerodromima u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju

 


Uspostava direktne avionske linije Sarajevo - Prag te željezničkog prometa bile su glavne teme odvojenih sastanaka koje je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto održao sa češkim ministrom prometa Martinom Kupkom te direktorom Željeznica Češke Michaelom Krapincem i direktorom Aerodroma Prag Jirijem Posom.

 

Ministar Kupka podržao je inicijativu ministra Forte da se izvrši proširenje evropske mreže koridora (TEN-T mreža) dodatnim koridorom koji bi uvezao četiri glavna grada u našem regionu na potezu od Zagreba preko Bihaća, Sarajeva i Podgorice do Tirane, a što bi omogućilo olakšan način finansiranja izgradnje tih cestovnih pravaca te značajnu podršku EU fondova.

 

Ministar Forto je i ovom prilikom ukazao na neophodnost uvođenja olakšica za profesionalne vozače koji nisu izuzeti iz EU direktive po kojoj u Evropskoj uniji mogu boraviti 90 dana u 180 dana, za razliku od posada brodova i aviona koje su izuzete iz ove direktive EU.

 

Preopterećenost cestovnog prometa i strateška opredjeljenja Evrope i izdvajanja koje te strategije prate ukazuju da je budućnost prometa u željeznicama, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

 

Direktor Željeznica Češke Krapinac naveo je kako Češka izdvaja značajna sredstva za putnički željeznički promet koji se u svega jednoj trećini troškova finansira od prodaje karata, dok dvije trećine troškova sufinansiraju svi nivoi vlasti.

 

Jedan od prioriteta Praškog aerodroma, prema riječima direktora Posa, jeste otvaranje novih linija, uključujući onu za Sarajevo.

 

Istovremeno, iskazana je spremnost za jačanje saradnje i prijenos bogatog znanja i iskustva koje Praški aerodrom ima u svom uspješnom poslovanju a koje može biti primijenjeno na aerodromima u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!