VIDEO/'teške teme' ostavljene za naredni sastanak

Vlade FBiH i RS dogovorile sedam stvari... Nikšić: Dosta je valjanja u blatu! Višković: Važno je da smo sjeli za jedan sto!

Front08.06.23, 15:36h

Vlade FBiH i RS dogovorile sedam stvari... Nikšić: Dosta je valjanja u blatu! Višković: Važno je da smo sjeli za jedan sto!
Vlade bh. entiteta Federacija Bosna i Hercegovina i Republika Srpska održale su danas zajedničku sjednicu. Usvojeno je nekoliko zaključaka...

 

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kazao je danas novinarima u Banjoj Luci, nakon četvrte zajedničke sjednice vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, da su razmatrana brojna pitanja koja se tiču privrede, međunarodne saradnje i sigurnosti te obrazovanja i kulture i da je dogovorena  buduća saradnja na ovim temeljima.

 

Zahvalio je federalnom premijeru Nerminu Nikšiću koji je reagirao na njegovu inicijativu da se ova sjednica organizira.

 

Kaže da je usvojeno nekoliko zaključaka, iz sedam oblasti, ali postoje još brojne stvari koje će rješavati u budućnosti. Višković je napomenuo  da neće uvijek biti moguće postići dogovor o svim pitanjima, "ali ako ne razgovaraju neće se ni dogovoriti".

 

Naglasio je da su resorni ministri također razmijenili kontakte te je dogovoreno da sve ono što resorna ministarstva dogovore u okviru svojih nadležnosti za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini neće biti problem da predsjednici vlada i vlade prate te dogovore.

 

Dogovoreno je da se uvede zabrana izvoza oblovine s prostora BiH te je rečeno da bi Vijeće ministara trebalo donijeti i trajnu zabranu jer bh. drvoprerada treba takvu sirovinu i znatno se povećava vrijednosti drveta kada dođe do finalne prerade.

 

Razgovarano je i o pitanju odlaganja nuklearnog otpada u bliznini bh. granice te je rečeno da će se to morati onemogućiti. Također je dogovoreno da se krene u realizaciju projekta izgradnje brze saobraćajnice Beograd-Sarajevo-Beograd, ali i naglašena je potreb a koordinacije u okviru poboljšanja sigurnosti.

 

Entitetski premijeri smatraju da se u oblasti obrazovanja može mnogo toga postići, posebno u naučnoj sferi, kako bi se napravila konekcija unutar BiH, a rečeno je i da bi se u budućnosti trebali dogovarati zajednički projekti za finansiranje.

 

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je nakon današnje zajedničke sjednice dviju entitetskih vlada da su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srpske iskazale spremnost da zajedno rade i stvaraju bolji ambijent za građane i poslodavce, kako ne bi odlazili iz BiH.

 

- Građani su danas vidjeli da dvije vlade zajedno sjede i rade, jer smo mi najodgovornije osobe za rješavanje stvarnih životnih potreba - kazao je.

 

Zahvalio je predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću na dobrodošlici, a posebno ministrima obje vlade, ističući da su svi vrlo konstruktivno radili.

 

Nikšić je kazao da su se o svim tačkama vrlo brzo dogovorili, a posebno se referirao na dogovor da BiH uskoro potpuno zabrani izvoz trupaca.

 

- Vrlo brzo smo se dogovorili da to bude trajna kategorija - kazao je.

 

Također je istakao da su se vrlo brzo dogovorili da BiH nastupa s jednim glasom kada se donose odluke o odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

 

- Obje vlade rade na tome da BiH nastupa jednim glasom kada je to u pitanju. Prije nekoliko dana nas je posjetio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac s kim smo vrlo dobro iskomunicirali neke stvari - kazao je.

 

Nikšić je naglasio da je atmosfera vrlo dobra te da su kroz dnevni red prošli brzo, kada je u pitanju život građana i ekonomija.

 

- Bitno je da pričamo o tome šta ćemo uraditi. BiH ne zaslužuje da se valja u blatu - kazao je.

 

Također je naglasio da su neke vrlo bitne teme ostavili za sljedeći put, kao što je izgradnja autoputeva

 

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još