NOVO ROČIŠTE NA KANTONALNOM SUDU

Proširena istraga protiv načelnika Starog Grada, traži se produženje pritvora za Hadžibajrića, ali i za sekretarku Destanović

Hronika08.06.23, 13:34h

Proširena istraga protiv načelnika Starog Grada, traži se produženje pritvora za Hadžibajrića, ali i za sekretarku Destanović
Advokat Asim Crnalić je naveo da ni Ibrahim Hadžibajrić ni Alma Destanović nisu imali u vidu da postoji Sky aplikacija, niti da iz te aplilacije mogu nastati dokazi protiv njih

 

 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je ročište o produženju pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i sekretarki Općine Almi Destanović.


Kako je ranije objavio portal Avaza, tužilac Darko Soldat je tražio produženje pritvora za osumnjičene i naveo da je proširena istraga za još dvije tačke.


Tužilac je kazao da ostaju pri svim onim stavkama navedenim od prije i zadržavanje u pritvoru. 


Stavke za koje je proširena istraga odnose se na neprijavljivanje imovine, te i na upotrebu službenih spisa koji su krivotvoreni.


On je naveo da su zatvorene koverte, umjesto predsjednicima komisija, išle sekretaru koji to zatvara u sef. 


Mnogi su se žalili da su njihove prijave odbačene. Drugi dio aktivnosti se odnosi da osumnjičeni na drugim licima drže imovinu, koja je ostvarena protivpravno. Uviđajem na licu mjestu je utvrđeno da sin Ibrahima, lično neposrednim kontaktima dostavlja novac.


Mogućnost bijega


Naveli su da se iz aplikacije Sky vidi da se sve vrijeme ta nekretnina koristi, rekao je tužilac.


- Tužilaštvo je stupilo u kontakt s licem M. L. za koje se pretpostavlja da služi kao prekriveni vlasnik mnogih nekretnina. Sve ove radnje pojačavaju osnove sumnje u dijelo koji se odnosi na produženje pritvora.


On je naveo da je razlog više i mogućnost bijega Alme Destanović,  jer pored Srbije i Kosova ima državljanstvo još neke inostrane države.


- Tužilaštvo će nastaviti ispitivati uposlenike općine Stari Grad - rekao je.


Advokat Ibrahima Hadžibajrića Asim Crnalić je kazao da je nejasno ono što im je dostavilo Tužilaštvo.


- Ovaj prijedlog se zasniva na dokazima koji su proizašli iz upotrebe kriptovane aplikacije Sky. Moje stajalište je u vezi s tim dokazima da nisu primjenjeni na način kako to prepisuje Krivični zakon BiH. Pola SAD-a ne priznaje dokaze iz Sky aplikacija, također i Njemačka. U Francuskoj je pokazana sumnja na taj izvor dokaza, svaki optuženik i svaki osumnjičenik mora biti informiran o tome na koji način može biti optužen, odnosno terećen za neko djelo - rekao je Crnalić.


Nisu znali za Sky aplikaciju


Crnalić je naveo da ni Ibrahim Hadžibajrić ni Alma Destanović nisu imali u vidu da postoji Sky aplikacija, niti da iz te aplilacije mogu nastati dokazi protiv njih, o čemu voše možete čitati ovdje

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još