Povećajte prihode

Radite u Njemačkoj? Evo kako do dodatnih 3.500 eura

Biznis Klub08.06.23, 12:14h

Radite u Njemačkoj? Evo kako do dodatnih 3.500 eura
Od toga prvenstveno imaju koristi kvalificirani radnici i stručnjaci

 

 

Prema provedenoj analizi, promjena posla može značiti financijski gubitak, posebno za zaposlenike s niskim kvalifikacijama i one koji rade na pomoćnim poslovima. Ovo je rezultat studije koju je u utorak objavila Zaklada Bertelsmann o promjenama u karijeri i njihovim posljedicama, piše Fenix-magazin.

 

Novi profesionalni početak isplati se prije svega kad zaposlenici prijeđu na srodne djelatnosti. Povećanje plaća tada može biti i do 3.500 eura bruto godišnje, više nego kod prelaska na nesrodna zanimanja, navode njemački mediji.
 

„Što se više znanja sa starog posla mogu upotrijebiti i na novom radnom mjestu, to su veći izgledi za uspješnu promjenu posla“, navedeno je. Od toga prvenstveno imaju koristi kvalificirani radnici i stručnjaci.
 

U analizi se u posebno nepovoljnom položaju vide osobe koje rade kao pomagači (njem. Helfer). Upravo su ti zaposlenici dvaput češće mijenjali posao, nego kvalificirani radnici i nerijetko završavali na dosad za njih nepoznatim poslovima – “uglavnom bez šanse za napredovanje i izglede za bolju plaću”.


Što se tiče definicije “pomagača”, autor studije objasnio je da ona opisuje razinu na kojoj je osoba zaposlena. Za ovaj posao nije potrebna nikakva stručna sprema.
 

U velikom broju slučajeva radi se o niskokvalificiranim, odnosno osobama bez stručne spreme. No, kao pomagači mogli bi se zaposliti i ljudi sa stručnim kvalifikacijama.
 

Kod “job hoppinga” zaposlenici koji rade kao pomagači moraju se više usredotočiti na zahtjeve tržišta rada, nego na svoje postojeće vještine – i stoga se moraju uvijek iznova prekvalificirati.

 

Stručnjak zaklade za tržište rada, naglasio je da je veća participacija radne snage odlučujući čimbenik u borbi protiv nedostatka kvalificiranih radnika. Ako promjena posla bude uspješna, to je dobit i za poslodavca.
 

Studija je istaknula da u većini slučajeva niskokvalificirani i pomagači imaju upotrebljive vještine, čak i ako one nisu formalno potkrijepljene certifikatima. Stoga su potrebne procedure kako bi se te vještine postale i službeno priznate. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!