Sud BiH

Prvostepena presuda: Đokić i dr. osuđeni na ukupno 12 godina za zločine u Janji

Hronika08.06.23, 11:57h

Prvostepena presuda: Đokić i dr. osuđeni na ukupno 12 godina za zločine u Janji
Riječ je o brutalnom premlaćivanju civila bošnjačke nacionalnosti u pokušaju da saznaju ko od Bošnjaka u Janji posjeduje oružje

 

 

Za zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u Janji u periodu od 1992. do 1994. godine u prvostepenoj presudi osuđeni su Milan Đokić 3 godine, Branislav Trišić 3 godine, Zoran Tanasić 2 godine, Žrako Milanović 2 godine i Mladen Krajišnik 2 godine.


Riječ je o brutalnom premlaćivanju civila bošnjačke nacionalnosti u pokušaju da saznaju ko od Bošnjaka u Janji posjeduje oružje.

 

Određene su im mjere zabrane oduzimanje putnih isprava, zabrana prelaska granice s ličnim kartama, te javljanje u nadležnu policijsku stanicu svako 15 dana. Kada je riječ o dijelu optužnice koji se odnosi na zločine protiv čovječnosti, svi optuženi su oslobođeni, svih osam, među kojima su i smrt Đulzide Durgutović (hitac u glavu dok je stajala na prozoru porodične kuće), te smrt nakon operacije usljed povreda Abdulaha Huremovića.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još