VIDEO/ NAKON UNIŠTENJA BRANE U HERSONU

Gradovi nestali u nekoliko sati. 'Ne puštaju nas van... Kažu, svi ćete ovdje umrijeti!'

Hronika07.06.23, 20:03h

Gradovi nestali u nekoliko sati. 'Ne puštaju nas van... Kažu, svi ćete ovdje umrijeti!'
Nakon uništenja brane, počela je rasti razina vode u rijeci Dnjepar, a nekoliko gradova je već pod vodom

 

 

Jučer rano ujutro je na području regije Herson, koju je anektirala Rusija, srušena brana hidroelektrane Nova Kahovka. Ukrajinske vlasti kažu da je branu digla u zrak ruska vojska, dok Moskva tvrdi da se radi o sabotaži Kijeva.


Nakon uništenja brane, počela je rasti razina vode u rijeci Dnjepar, a nekoliko gradova je već pod vodom.


- Živim 90 kilometara od brane. Nisam uopće čuo eksploziju, vidio sam što se dogodilo na vijestima - ispričao je Jevhen Babijčuk koji živi u Hersonu.


- Otišao sam odmah na obalu Dnjepra. Kada sam stigao, razina vode je već porasla za jedan metar. Jutros oko 10 sati porasla je za dva. Na obali nas je bilo stotinjak, samo smo stajali i gledali kako niz rijeku plutaju krhotine i smeće. Rijeka smrdi na benzin, to boli. Uvijek smo imali čistu rijeku - dodao je.

 

 

 


"Parkirali smo auto i za 20 minuta bio je u vodi"


- U Ostrovu su već poplavljene neke ulice. Vlasti evakuiraju stanovništvo. Sve hitne službe su u akciji. Vlak za evakuaciju zakazan je za podne. Otišli smo do nekih područja. Parkirali smo auto i za 20 minuta bio je u vodi. Pomagali smo pri evakuaciji ljudi - rekao je Babijčuk, a prenosi Meduza.


Herson neće biti potpuno evakuiran, za to nema potrebe. Već neko vrijeme proučavamo pitanje potencijalne poplave, tako da znamo da će samo neke ulice biti poplavljene. Ali na drugoj obali, koju kontrolira Ruska Federacija, bit će puno više poplava. Nekoliko će naselja potpuno propasti. U Novoj Kahovki su se već napravila mala jezerca i u njima plivaju labudovi", dodao je.


- Za sada nema nestašice vode. Ali naša crpka je uz rijeku i ako voda poraste još 3-4 metra, imat ćemo problema jer će nam isključiti vodu. Već su nam rekli za to, pa sada svi skupljaju vodu. To nas ipak neće spasiti - smatra Babijčuk.

 

 

 


"Rusi su nas potopili"


Nadeždu Černišovu su spasili s gumenim čamcem jer je njena kuća u Hersonu bila potpuno poplavljena.


- Sada me nije strah, ali kod mene je bilo strašno. Voda je dolazila sa svih strana. Narasla je u trenu. Ujutro nije bilo ničega - ispričala je 65-godišnja umirovljenica za CNN.


Njezina kuća se nalazi u četvrti Hersona koja je dosta nisko spram rijeke i koja je jučer bila potpuno poplavljena. Černišova je sa sobom ponijela samo ono najbitnije: dva kofera i najvrjedniju imovinu.


Više informacija te video i foto detalja možete pogledati na Index.hr.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još