Video/ Tvrde lokalni stanovnici

Horor na popularnoj plaži na Jadranu: Iz mora ponovo izbijaju fekalije, djeca dobijaju kožne bolesti

Hronika07.06.23, 11:17h

Horor na popularnoj plaži na Jadranu: Iz mora ponovo izbijaju fekalije, djeca dobijaju kožne bolesti
Prošle godine su mnoga djeca koja su se kupala na tom dijelu grada oboljela od raznih kožnih bolesti i crijevnih viroza

Iz mora na Zadru izbijaju fekalije, a prema tvrdnjama lokalnog stanovništva koje je govorilo za tamošnje medija djeca dobijaju kožne bolesti, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Zabrinuti čitatelj poslao je i video onečišćenja mora na području Zadra. 


- Šaljem vam video snimljen 4. juna u poslijepodnevnim satima. Nakon što je 1. juna na plaži Jadran primijećeno onečišćenje uzrokovano kanalizacijskim ispustom i nakon što je rečeno da će se ta sitaucija sanirati, tri dana nakon vidljivi su "gejziri" fekalnog sadržaja i toaletnog papira na toj plaži.


Na plaži Jadran kupa se mnogo djece, glavna aktivnost im je plivanje do tzv. "galeba" (mulića pored kojeg izvire kanalizacija). Prošle godine su mnoga djeca koja su se kupala na tom dijelu grada oboljela od raznih kožnih bolesti i crijevnih viroza.


Tokom prošlog ljeta je zabilježeno više onečišćenja takvog tipa na kupalištu Jadran i do sada se baš ništa nije poduzelo u vezi toga, a kako je krenulo, čini se da bi ovakve situacije mogle postati pravilo, a ne iznimka.


Jedni govore da se prelijevanje kanalizacijskog ispusta događa zbog velike plime, drugi zbog oseke, neki da je do kiša, u svakom slučaju činjenica je da se događa sve češće i da predstavlja veliku ugrozu za zdravlje kupača, posebice djece.


Budući da plaža Jadran u zadnje vrijeme više nalikuje rijeci Ganges nego gradskoj plaži (kaljuža bivše tvornice "Maraska" s jedne strane, go*** s "Marexa" s druge strane), postavlja se pitanje kada će nadležne službe postaviti znak zabrane kupanja na plaži koja očito nije zdravstveno ispravna za kupanje - napisao je zabrinuti čitatelj. 


Direktor zadarske "Odvodnje", Grgo Peronja, kaže kako je sustav ispravan. 


- Tog je dana bilo moguće prelijevanje zbog neispravne uporabe kanalizacije, međutim i jutros su naši djelatnici bili tamo i sustav je trenutno u potpunosti ispravan - kazao je Peronja dodajući i kako traju radovi na obližnjem gradilištu hotela "Maraska" te kako su i tamo obavljana ispumpavanja u more, ali i kako je sve nakon upozorenja radnika "Odvodnje" ubrzo prestalo. 

 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još