Pokušavaju izbjeći bankrot

Ko je misteriozni kupac koji će s 210 miliona KM spasiti RS?

Biznis Klub06.06.23, 10:55h

Ko je misteriozni kupac koji će s 210 miliona KM spasiti RS?
Sumnja se da je kupovina dogovorena s nekim unaprijed poznatim kupcem

 

 

Vlada Republike Srpske objavila je danas na Banjalučkoj berzi javni poziv za učešće u aukciji obveznica u ukupnom iznosu od 210 miliona KM.


Aukcija će biti održana 20. juna. Pravo učešća imaju sva domaća i strana fizička i pravna lica. 

 

Riječ je o petogodišnjim obveznicama s datumom dospijeća 22. junom 2028. godine. Kamatna stopa je fiksna 6,1 posto na godišnjem nivou.

 

Ove obveznice, inače, uglavnom kupuju komercijalne banke. No, ovog puta se sumnja da je kupovina dogovorena s nekim unaprijed poznatim kupcem, izvještava BiznisInfo.ba. Postoje špekulacije da je taj kupac Mađarska, ali nema potvrde.

 

Naime, RS nedavno nije uspjela prodati obveznice u mnogo manjem iznosu na slobodnom tržištu. Podsjetimo, početkom maja Vlada RS-a je ponudila investitorima obveznice, također s rokom dospijeća od pet godina, u iznosu od 25 miliona KM.

 

No, pristigle su ponude u iznosu od samo 21 milion KM. Aukcija je produžena i na drugi dan, ali bez uspjeha. Na kraju su prihvaćene ponude u iznosu od nešto manjem od 21 milion KM, po kamatnoj stopi od 5,8 posto.

 

Investitori očito nisu spremni riskirati, uzimajući u obzir loš kreditni rejting RS-a i visoku stopu opasnosti od bankrota.

 

Ako tada nisu uspjeli prodati mali iznos obveznica po sličnim uslovima, postavlja se pitanje koja bi bila logika sada nuditi desetak puta veći iznos po sličnim uslovima, odnosno istim rokom dospijeća i približnom kamatom.

 

Jedino logično objašnjenje je da je iza kulisa dogovoren kupac koji je spreman finansijski izbaviti vlasti RS-a ovom kupovinom, te im na taj način omogućiti da otplate dugove koji dolaze na naplatu i izbjegnu bankrot. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još