Velika katastrofa

Pogledajte snimak eksplozije brane u Ukrajini: Evo zašto je ona toliko važna

Hronika06.06.23, 09:41h

Pogledajte snimak eksplozije brane u Ukrajini: Evo zašto je ona toliko važna
Voda iz rezervoara opskrbljuje Krimski poluotok na jugu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, kao i nuklearnu elektranu Zaporožja – najveću u Europi – na sjeveru

 

 

Brana Nova Kahovka, koja je jutros uništena, prelazi preko ogromne ukrajinske rijeke Dnjipro, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode. Sama brana visoka je 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine kao dio hidroelektrane Nova Kahovka.

 

Veliki rezervoar drži otprilike isti volumen vode kao Veliko slano jezero u Uti. Pucanje brane moglo bi poslati zid vode koji bi poplavio naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022. godine.

 

Voda iz rezervoara opskrbljuje Krimski poluotok na jugu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, kao i nuklearnu elektranu Zaporožja – najveću u Europi – na sjeveru.

 

Također pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine tjednima ciljala ključnu energetsku infrastrukturu. Također bi uništilo sustav kanala koji navodnjava veliki dio južne Ukrajine, uključujući Krim.

 

Ogromna brana Nova Kahovka, gdje ukrajinske snage napreduju, posljednjih je sedmica stekla vitalnu stratešku važnost.

 

Od oktobra prošle godine Rusija i Ukrajina su više puta optužile jedna drugu za planiranje rušenja brane eksplozivima, što bi poplavilo veliki dio područja nizvodno i vjerojatno prouzrokovalo velika razaranja oko grada Hersona.

 

Anton Geraščeko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je na svom Telegram kanalu više detalja o evakuacijama. Stanovnike u onom što je nazvao “zona opasnosti” je pozvao da isključe sve električne uređaje.


Naveo je kako je na desnoj strani rijeke Dnjipro u opasnosti osam sela i dio grada Hersona, konkretno otok Korabel. Na tim mjestima naređena je evakuacija stanovništva.

 

“Razina vode se podiže i svako tko je u zoni opasnosti mora isključiti sve električne uređaje, uzeti dokumente i drugu ključnu imovinu, pobrinuti se za članove porodice i kućne ljubimce te pratiti upute spasilaca i policije”, objavio je Geraščenko.

 

Ukrajinsko nacionalno Vijeće sigurnosti objavilo je da će predsjednik Volodimir Zelenski održati hitan sastanak s najvišim dužnosnicima zbog uništenja brane Nova Kahovka.

 

Na Twitteru je objavljen navodni snimak kada je brana Nova Kahovka dignuta u zrak. Ako je ovaj snimak stvaran, sigurno bi pobio tvrdnje da nije bilo eksplozije.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još