Građani se pitaju

U Sarajevu se otvaraju dvije savremene bolnice: Ko će se u njima moći liječiti?

Hronika05.06.23, 18:51h

U Sarajevu se otvaraju dvije savremene bolnice: Ko će se u njima moći liječiti?
S početkom rada novih privatnih bolnica u Kantonu Sarajevo javlja se i mogućnost uspostavljanja ugovora sa kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja

 

 

Projekat izgradnje i opremanja ASA Bolnice u sklopu ASA Grupacije u Kantonu Sarajevo odvija se prema planu, a u toku su završni fasadni radovi. Također, aktivno se radi i na završnim unutrašnjim radovima. Kada je riječ o nabavci opreme, menadžment ove privatne zdravstvene ustanove sarađuje sa etabliranim kompanijama u ovoj oblasti.


Na taj način bi, kako je u izjavi za Oslobođenje kazao prof. dr. Rasim Jusufović, direktor projekta ASA Medical bolnice, ispunili zahtjeve za nabavku najsavremenije opreme koja donosi napredno okruženje za rad i biće mjesto izvrsnosti u kvalitetu pružanja medicinske usluge, edukacije zaposlenika i kliničkog istraživanja.
 

- Kako smo i ranije najavili, proces zapošljavanja vezan je za dinamički plan uspostavljanja svakog odjela, te sa ponosom možemo istaći da smo već dogovorili angažman vrhunskih stručnjaka, specijalista pedijatrije, ginekologije, hirurgije, ortopedije, kardiologije i drugih disciplina, koji će znanje stečeno u BiH i u svijetu primjenjivati i prenositi u ASA Bolnici, naglašava direktor Jusufović, ali dodaje da je njihov cilj uspostavljanje i određenog broja zahvata koji će prvi put biti dostupni u našoj zemlji, pogotovo onih zbog kojih su naši sugrađani primorani da traže pomoć van granica BiH.
 

U konačnici, ASA Bolnica će pružati visokokvalitetnu medicinsku uslugu po zapadnim standardima i biti mjesto izvrsnosti u svim segmentima djelovanja.

 

- Pored toga, naš važan cilj djelovanja je obezbijediti da sve naše usluge budu priuštive. Naša zdravstvena ustanova, Poliklinika Eurofarm, već sada pruža usluge bazirane na ugovorima sa određenim brojem kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja. Te je usluge moguće dobiti uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu, a imajući u vidu smjer djelovanja i trendove u zdravstvu BiH, ta saradnja će postati sve šira i obuhvatnija u vremenu pred nama, naglašava sagovornik.


Pored navedene saradnje, jedan od također priuštivih načina korištenja zdravstvene usluge buduće ASA Bolnice će biti široka ponuda paketa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja prilagođenih potrebama korisnika.


- Naš pristup je po mnogo čemu jedinstven i cilj nam je postaviti ne samo nove standarde nego i način razmišljanja, kako u medicini i zdravstvu tako i u sveukupnom bh. društvu, a posebno u odnosu prema društvenom poduzetništvu koje ASA Bolnica posebno iskazuje, poručuje dr. Jusufović.

 

U Kantonu Sarajevo gradi se još jedna savremena medicinska ustanova - Bolnica “Alea dr. Kandić”. Kako su za Oslobođenje kazali iz ove ustanove, radovi na objektu bolnice privode se kraju i izvode se u skladu sa strogim zahtjevima standarda za bolničke objekte. U toku je nabavka potrebne medicinske opreme, u skladu sa najnovijim dostignućima u dijagnostici i terapiji različitih oboljenja.

 

Mr. ph. Enis Kandić, specijalista medicinske biohemije, naglašava za Oslobođenje da će se sva dostignuća moderne medicine primjenjivati u novoj bolnici, prvenstveno od kvalifikovanog i obučenog medicinskog kadra, koji će koristiti najnovije protokole i najsavremeniju opremu.

 

- Nakon dobijanja potrebnih dozvola za rad i otvaranja bolnice, cilj nam je da naše usluge budu dostupne svima u Bosni i Hercegovini i šire, te da savremeni pristup u tretmanu svih vrsta oboljenja, kakav se planira u bolnici, bude dostupan i osiguranicima svih zavoda zdravstvenog osiguranja iz cijele Bosne i Hercegovine, kazao je mr. Kandić.


Kapacitet ove bolnice je blizu 200 kreveta, a planirano je upošljavanje oko 600 ljudi. Zdravstvena ustanova “Alea dr. Kandić” je kreirala partnerstvo sa renomiranom zdravstvenom grupacijom iz inostranstva, koja posjeduje 16 bolnica, univerzitet i više srednjih škola. Medicina, zdravstvo i obrazovanje su u fokusu njihovog djelovanja. Zvanična promocija nove bolnice će biti održana u Sarajevu tokom juna, kada će biti otvoreni konkursi za potrebna radna mjesta. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još