kontrola hrane

Inspekcija zabranila uvoz riže sushi u BiH, evo i zašto..

Biznis Klub05.06.23, 16:13h

Inspekcija zabranila uvoz riže sushi u BiH, evo i zašto..
U saopćenju se navodi da su prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti uzorci proizvoda

 

 

 

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Rajlovac je 30. maja  zabranila uvoz pošiljke riže sushi porijeklom iz Vijetnama, saopćila je Federalne uprave za inspekcijske poslove.


U saopćenju se navodi da su  prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti  uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom) utvrđena  nedozvoljena količina pesticida ”triciklazol”, što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnom nivou ostatka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.


U  skladu sa Zakonom o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj: 50/04) i Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe („Službeni list BiH“, broj: 2/92 i 13/94) uvoz kontrolisane pošiljke ukupne količine od 20 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć, navodi se u saopćenju.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!