Rasterećenje privrede

Podnesen prijedlog da se poveća prag za ulazak u PDV sistem: Evo šta bi to značilo

Biznis Klub04.06.23, 17:53h

Podnesen prijedlog da se poveća prag za ulazak u PDV sistem: Evo šta bi to značilo
Moramo rasteretiti privredu kako bismo povećali plate. Na taj način zadržavamo radnike, doprinosimo smanjenju odlazaka radne snage i povećavamo plate, rekao je Ećo

 

 

Ako dođe do izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojim bi se povećao prag za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 150.000 KM, to bi posebno značilo malim preduzećima koji bi mogli zaposliti više radnika i na taj način doprinijeti zaustavljanju odlaska radno sposobnog stanovništva iz BiH. Prokomentarisao je to Suad Ećo, predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo za Raport.

 

Podsjetimo, predsjednici Područne Privredne komore Banja Luka Goran Račić i Zanatsko-preduzetničke komore regije Banje Luke Žana Arsić potpisali inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojom se predviđa povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 na 150.000 KM.

 

Ećo kaže da iz Udruženja poslodavaca dugo vremena ukazuju na to i da bi nove izmjene bile opravdane “jer je dosadašnji prag od 50.000 bio prenizak”.

 

“Zbog tog niskog praga bilo je dosta zloupotreba. Mislim da je ovo dobra mjera i da bi dobro bilo da se prihvati na nivou BiH. Time će olakšati rad, pogotovo malim preduzećima.

 

Ono što smo mi također zagovarali tiče se malih obrtnika, malih firmi, da se PDV plaća na kraju mjeseca. Ovo do 10. u mjesecu je zaista veliko opterećenje”, kaže Ećo.

 

S obzirom da su ove izmjene Zakona tek u početnoj fazi, Ećo nam objašnjava šta bi bilo najbolje sada uraditi.


“Nije jednostavno mijenjati ove stvari. Najbolje bi bilo da se skupe svih prijedlozi kad su u pitanju izmjene Zakona o PDV-u. Da li je to smanjenje stope, ukidanje PDV-a na doniranu hranu itd. Imamo mi niz zahtjeva. Treba to sve prikupiti u jedan zahtjev i onda da se ne ide samo s jednom izmjenom. Zato bi bolje bilo da sve to potraje malo duže i da imamo jedan moderan i efikasan zakon, a ne polovičan”, smatra Ećo.

 

U praksi, objašnjava Ećo, mala preduzeća bi umjeto 2 mogla imati 4 radnika.

 

“To vam daje mogućnost povećanja radne snage od 100 posto. Došlo bi sigurno do dodatnog zapošljavanja radnika”, priča Ećo.

 

Istovremeno, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavio je da će se do kraja godine usvojtii zakoni kojima će se rasteretiti plate radnicima.

 

Ećo kaže da ga raduju takve najave.


“Mi o tome pričamo nekih 5-6 godina. Smatramo da je to prijeko potrebno. Ovako ne možemo da izdržimo jer su troškovi ogromni, a pritisak na povećanje plata sve veći. Vidite da ulazimo u recesiju. Mjere trebaju da se strateški definišu. Moramo rasteretiti privredu kako bismo povećali plate. Na taj način zadržavamo radnike, doprinosimo smanjenju odlazaka radne snage i povećavamo plate. Mi bismo pozdravili jedno takvo rješenje, posebno ako bi došlo do kraja godine”, zaključio je na kraju Ećo.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!